sobota, 18 maja 2013

Farfalle z pesto z rukoli

Rukola to moja ulubiona spośród sałat. A właściwie nie sałat tylko kapust, ponieważ rukola należy do roślin kapustnych. Jej ostry smak świetnie komponuje się z makaronami. Można z niej też zrobić pyszne pesto. U mnie z małym dodatkiem suszonych pomidorów i z pomidorkami koktajlowymi. Danie dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.




Składniki:

makaron kokardki
garść pestek słonecznika
rukola
suszone pomidory 
ząbek czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek (może być ze słoiczka z suszonymi pomidorami)
(ilości według uznania, rukoli powinno być najwięcej)
pomidorki koktajlowe
kilka listków rukoli i pestek słonecznika (prażonych) do dekoracji


Pestki słonecznika, rukolę, suszone pomidory, czosnek i oliwę z oliwek zmiksuj na zielono-czerwoną pastę. Można pokusić się o dodanie odrobiny parmezanu albo innego sera twardego, ale bez niego też jest pysznie! Sos dodaj do ugotowanego, ciepłego makaronu. Podawaj z pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami koktajlowymi i z całymi listkami rukoli. Taki makaron świetnie smakuje posypany uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. W wersji na zimno - pożywna sałatka na upalne dni!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...