niedziela, 26 maja 2013

Na skołatane nerwy - ciasto z rabarbarem, melisą i oliwą z oliwek

Oto moja wariacja na temat rabarbarowego placka. Jest kwaskowate, nie jest za słodkie - w sam raz! Oliwa z oliwek i zioła dodają mu śródziemnomorskiego charakteru.





Składniki:

2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka oliwy z oliwek
1/2 szklanki kefiru
kilka garści liści melisy
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka cukru
kilka łodyg rabarbaru
5 jajek


Odrobiną cukru przeznaczonego do ciasta posypać obrany i pokrojony rabarbar. Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć je z cukrem na puszysty kogel-mogel. Melisę zmiksować z oliwą z oliwek na melisowe pesto. Następnie kogel-mogel i pesto należy ze sobą połączyć i dobrze zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i wymieszać. Aby ciasto było bardziej rzadkie dodałam do niego około 1/2 kefiru. Jego konsystencja powinna być taka, aby łatwo mieszało się łyżką. Na koniec do masy należy dodać białka ubite na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie łyżką.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków albo wysmarowaną masłem i posypaną kaszką manną. Z rabarbaru odlać sok i poukładać kawałki na cieście, lekko je zagłębiając. Ciasto piekłam około 40 minut w temperaturze 180 st. C.

3 komentarze:

  1. Oh mi by się takowe bardzo przydało ! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie, bo nerwus jestem.

    Zapraszam do mnie na konkurs

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa wariacja, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...