poniedziałek, 17 czerwca 2013

Tarta z bakłażanem i cukinią

Pyszna tarta na krucho-drożdżowym spodzie z dodatkiem mąki kukurydzianej. Puszyste nadzienie rozpływa się w ustach! Najlepiej smakuje podana z sałatką ze świeżych, chrupkich warzyw. 



Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
30 g świeżych drożdży
150 g schłodzonego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru

Nadzienie:

1 mała cukinia
1 mały bakłażan
1 mała, czerwona cebulka
200 ml śmietany 18%
2 łyżeczki musztardy (np. musztarda z płatkami wędzonej papryki)
sól
pieprz
2 jajka
tymianek (suszony lub świeży, drobno posiekany)

Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć je na chwilę do lodówki, żeby się schłodziło.
W tym czasie przygotować nadzienie. Cukinię i bakłażana pokroić w grube plastry. Upiec w piekarniku albo grillować. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na małej ilości oliwy z oliwek.
Ciasto wyłożyć na formę do tarty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 10-15 min.
Zmiksować żółtka ze śmietaną, musztardą i resztą przypraw. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Połączyć ze sobą masę żółtkową i białko. Delikatnie wymieszać. Na dnie podpieczonego spodu tarty ułożyć zeszkloną, czerwoną cebulkę. Polać to masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć podpieczone/ grillowane warzywa. Tartę wstawić do piekarnika na około 20-30 minut. Kiedy lekko się zarumieni, wyjąć. Podawać na zimno lub na ciepło.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...