środa, 21 sierpnia 2013

Kwiaty cukinii nadziewane pieczonymi pomidorami i ricottą

Kiedyś przyrządziłam kwiaty dyni (męskie), teraz nadszedł czas na kwiaty cukinii (żeńskie). Pięknie się prezentują i smakują znakomicie. Po krótkim usmażeniu mały owoc cukinii po prostu rozpływa się w ustach, a kwiat z nadzieniem wcale się nie rozpada. 



Składniki:

kilka żeńskich kwiatów cukinii
ricotta
bardzo dojrzałe pomidory
kilka listków bazylii
sól
pieprz
odrobina oliwy z oliwek



Pomidory pokroiłam w grube plastry i rozłożyłam na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Każdy plasterek posmarowałam odrobiną oliwy z oliwek i posoliłam. Piekłam przez 1 godzinę w około 180 st. C. 
Kwiaty cukinii delikatnie opłukałam i dokładnie sprawdziłam czy nie czają się w nich mali lokatorzy. Wycięłam słupek.
W miseczce wymieszałam ricottę, upieczone pomidory oraz listki bazylii. Co ciekawe, pieczone pomidory w smaku podobne są do pomidorów suszonych. Doprawiłam odrobiną pieprzu i soli. Farsz gotowy!
kwiaty po nadzianiu
Umyte i osuszone kwiaty należy delikatnie nadziać. Do jednego kwiatu mieszczą się około 2-3 łyżeczki farszu. Kwiaty podrumieniłam na patelni z odrobiną oliwy. Po około 3-5 minut z każdej strony. 
Smakują zarówno solo, jak i w duecie z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem.


2 komentarze:

  1. Ale świetny przepis. Nie miałam jeszcze okazji jeść kwiatów cukinii, bo nie mam do nich dostępu, ale jak już kiedyś będzie to zrobię z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...