sobota, 21 września 2013

Pizza z burakiem

Kolorowo, smacznie i zdrowo. Taką pizzę można jeść bez wyrzutów sumienia, podobnie jak inne pizze wegetariańskie, które są przeważnie niskokaloryczne (o ile nie składają się z samego sera!). Trudno uwierzyć, że jest to potrawa, która powstała z pustki w lodówce. Przychodzą takie dni, kiedy kuchnia świeci pustkami, nie chce nam się wyjść na zakupy, a burczenie w brzuchu trzeba jakoś opanować. Wtedy sprawdzamy co nam w lodówce pozostało i co możemy z tego wyczarować. Wtedy właśnie powstają najbardziej niebanalne przepisy. Przynajmniej w moim przypadku tak jest. Pizza z dodatkiem ugotowanego buraka - strzał w dziesiątkę!




Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
płaska łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:

2 ugotowane buraki
1/2 puszki kukurydzy
pęczek świeżego szpinaku
kilka plasterków żółtego sera
puszka pomidorów
1 mała cebulka
kawałek cukinii 
sól, pieprz


Mąkę przesiać, dodać do niej sól oraz drożdże rozpuszczone w wodzie. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Po tym czasie, dodać oliwę z oliwek i zagnieść ciasto dokładnie. Uformować kulę, posmarować ją odrobiną oliwy i odstawić. Kiedy ciasto bardzo urośnie (mniej więcej po 1 godz.), należy ciasto podzielić na 2 części i z nic również uformować kulki. Przykryć je ściereczką i odstawić na kolejne ok. 30 min (w tym czasie można, np. zrobić farsz do pizzy). Po tym czasie trzeba już tylko rozwałkować nasze kulki na odpowiednią grubość, udekorować je dodatkami i upiec. 
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić posiekaną cebulkę. Dodać do niej pokrojoną w kostkę cukinię. Poddusić. Na koniec dodać pomidory i gotować jeszcze do momentu aż powstanie gęsty, jednolity sos, cukinia będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem, odrobiną oregano. 
Szpinak podsmażyć osobno, tak aby odparował całą wodę, można lekko posolić. Ugotowane buraki pokroić na cienkie plasterki. 
Pizzę najpierw posmarować sosem pomidorowym. później zrobić kleksy ze szpinaku, ułożyć plasterki buraka i posypać kukurydzą. Tak udekorowane pizze wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. C. Po mniej więcej 20 minutach posypać startym serem albo serem w plasterkach. Piec do momentu aż ser się roztopi, a ciasto zarumieni (mniej więcej kolejne 20 min.)


2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam pizzy z burakiem, ale pomysł ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jem oczami *.* wygląda genialnie... koniecznie muszę wypróbować buraka na pizzy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...