Przepyszny cytrynowy krem. Pasuje do naleśników albo do puszystych pancakes. Można nim nadziać kruchą tartę albo muffinki (koniecznie po upieczeniu). Przyznam się, że podjadałam lemon curd prosto ze słoiczka, bez żadnych dodatków. Ma konsystencję budyniu, jest słodki i lekko kwaskowaty.
Przepis pochodzi stąd.
Składniki:
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1/3 szklanki soku z cytryny (z 2-3 cytryn)
- 4 łyżki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
Do miski wbić jajka i wymieszać trzepaczką. Dodać cukier i dalej mieszać. Dodać sok z cytryny. Kiedy składniki dobrze połączą się, kontynuować mieszanie nad garnkiem z parującą wodą. Należy mieszać przez około 10 minut, do momentu aż krem zgęstnieje. Kiedy osiągnie odpowiednią gęstość, zdejmujemy z ognia i dodajemy masło oraz startą skórkę z cytryny. Można go przechowywać w lodówce przez około tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz