Wypieki z dodatkiem lawendy sprawiają, że w całym domu cudownie pachnie. Oczywiście jeżeli przesadzimy z lawendą, ciasteczka będą smakowały mydłem. Ale jeśli dodamy jej odpowiednią ilość, będą smakowały i pachniały znakomicie. Warto spróbować. To mój drugi wypiek z dodatkiem lawendy. Pierwsze było ciasto morelowe.
Składniki:
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki (z moją modyfikacją: dodatek oliwy z oliwek).
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 żółtko
- szczypta gruboziarnistej soli morskiej
- 1 łyżka suszonych kwiatków lawendy
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Strasznie jestem ciekawa jak smakują takie ciacha z dodatkiem kwiatów lawendy :) Skoro twierdzisz, że warto spróbować to biegnę po składniki i piekę!
OdpowiedzUsuńPamiętaj o cukrze ;) Ja go zapomniałam wymienić w składnikach. Już się poprawiam :)
UsuńKurcze a ja dotąd nie wiedziałam co robić z tą lawendą;)
OdpowiedzUsuń