środa, 25 grudnia 2013

ŚWIĄTECZNE CIASTO ORZECHOWE

Zakochałam się w smaku tego niepozornego (tylko z wyglądu) ciasta. Robię je zwykle w okresie świątecznym, ale jeszcze nie miałam okazji podzielić się tym przepisem na łamach bloga. Fejsbukowicze poznali już przepis, czas umieścić go wraz ze zdjęciem tutaj. 


Składniki na formę keksową o długości 30 cm:

Źródło: "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd", Christian Teubner i Annette Wolter
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego (lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub ekstrakt waniliowy)
  • 4 jaja
  • 250 g zmielonych orzechów laskowych
  • 250 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek winiaku (lub innego alkoholu - ja dodałam nalewkę pomarańczowo-kawową)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • do blachy: masło

Natłuścić formę. Piekarnik nagrzać do temp. 175 st. C. Utrzeć masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem, dodając jaja, a następnie orzechy laskowe. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i, dosypując stopniowo do masy, utrzeć ciasto. Na koniec dodać alkohol.
Napełnić formę ciastem i piec na drugim od dołu poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 10 min. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...