wtorek, 3 grudnia 2013

Czekoladowy suflet

Przepyszny wypiek bez mąki, jedynie z dodatkiem jajek i sporej ilości zdrowej gorzkiej czekolady. Podobno udany suflet jest wtedy, kiedy włożona do niego pionowo łyżeczka powoli opada na bok. Ten chyba nie zdałby testu łyżeczki. Być może powinien piec się krócej. Mi jednak odpowiadał. Był równomiernie upieczony, mięciutki i intensywnie czekoladowy. Dla mnie idealny!


Składniki (na 3 foremki):

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2,5 łyżki cukru aromatyzowanego laską wanilii
  • szczypta soli
  • odrobina masła i cukru do wysmarowania i posypania foremek


Kokilki/ramekiny należy posmarować masłem i posypać dokładnie drobnym cukrem. 
Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 st. C
W rondelku podgrzać słodką śmietankę i rozpuścić w niej cukier. Zagotować, zestawić z ognia i od razu dodać połamaną tabliczkę czekolady. Odczekać 2 minuty i wymieszać całość, aby powstał gładki i lśniący sos czekoladowy.
Żółtka oddzielić od białek. Dodać żółtka do ostudzonej masy czekoladowej. Dokładnie wymieszać. 
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na prawie sztywną pianę. 
Białka delikatnie wmieszać do masy czekoladowej, aby uzyskać jednolitą, puszystą konsystencję, bez białych elementów białka. 
Kokilki napełnić masą czekoladową prawie do pełna (kilka milimetrów od góry można zostawić wolnych). Wstawić do nagrzanego piekarnika, po 30 sekundach obniżyć temperaturę do 180 st. C. Piec przez 15 min z termoobiegiem lub trochę dłużej bez termoobiegu. Podawać natychmiast po przyrządzeniu, ponieważ suflet szybko opada. 

Źródło inspiracji: blog Moje Wypieki 

3 komentarze:

  1. U mnie ta łyżeczka by nie zdążyła ani opaść, ani wbić się, bo szybciej by suflet zniknął :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie dlatego nie zrobiłam tego testu z lyzeczka. Ledwie też zdążyłam zrobić zdjęcie ;-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...