Moja mama zainspirowała się przepisem z programu "Okrasa łamie przepisy". Ja zainspirowałam się wypiekiem mojej mamy. Pod jej czujnym okiem upiekłam szarlotkę z bezą. Wyszła idealna. Użyłam jabłek papierówek, ale może być też inna, kwaśna odmiana.
sobota, 28 września 2013
sobota, 21 września 2013
Pizza z burakiem
Kolorowo, smacznie i zdrowo. Taką pizzę można jeść bez wyrzutów sumienia, podobnie jak inne pizze wegetariańskie, które są przeważnie niskokaloryczne (o ile nie składają się z samego sera!). Trudno uwierzyć, że jest to potrawa, która powstała z pustki w lodówce. Przychodzą takie dni, kiedy kuchnia świeci pustkami, nie chce nam się wyjść na zakupy, a burczenie w brzuchu trzeba jakoś opanować. Wtedy sprawdzamy co nam w lodówce pozostało i co możemy z tego wyczarować. Wtedy właśnie powstają najbardziej niebanalne przepisy. Przynajmniej w moim przypadku tak jest. Pizza z dodatkiem ugotowanego buraka - strzał w dziesiątkę!
niedziela, 8 września 2013
Grzanki francuskie z ziołami
Prosty przepis, a jaki efektowny. Do jajek wystarczy dodać garść świeżych ziół, które mamy pod ręką, a otrzymamy grzanki francuskie z charakterem. Idealne na niedzielne śniadanie kiedy nasza lodówka świeci pustkami.
czwartek, 5 września 2013
Gołąbki z liści winogron
Zawsze chciałam zrobić gołąbki z liści winogron. Podoba mi się ich kolor, ciekawa byłam smaku. A że u moich rodziców liści winogron pod dostatkiem, postanowiłam w końcu spróbować. Farsz wymyśliłam sama. Gołąbki te świetnie smakują z jogurtowym sosem. Do jogurtu dodałam czosnek, sok z cytryny i świeżą bazylię.
Subskrybuj:
Posty (Atom)