Idealny zdrowy deser do niedzielnej kawy! Przepis pochodzi z książki Marii Disslowej "Jak gotować". Moja modyfikacja to zmniejszona liczba jajek i dodatek kawy zbożowej.
sobota, 23 listopada 2013
czwartek, 21 listopada 2013
WEGETARIAŃSKI "SCHAB ZE ŚLIWKĄ" I GRYCZANE KASZOTTO
Jeśli macie ochotę zaserwować swojej rodzinie iście królewskie danie, wegetariański "schab ze śliwką" będzie idealny. Na dodatek niektórzy przeciwnicy wegetarianizmu mogą naprawdę nabrać się (przynajmniej na początku, zanim posmakują) na to, że podajecie im prawdziwe mięso. Mój seitan starałam się przyrządzić, jak schab. Korzystałam nawet z różnych "mięsnych" przepisów. W rezultacie powstało danie wegańskie/wegetariańskie, które świetnie nadaje się na uroczysty obiad, nawet bożonarodzeniowy. Przepis ten został skomponowany specjalnie z myślą o piwie Książęce Burgundowe Trzy Słody, do którego również idealnie pasuje.
sobota, 16 listopada 2013
Orzeźwiająca sałatka z fenkułem i selerem
Fenkuł czyli koper włoski po raz pierwszy wpadł w moje ręce. Trochę wstyd się przyznać, ale nie miałam jeszcze okazji przyrządzać potraw z tego warzywa. W słodko-kwaśnej sałatce jest wprost wyśmienity!
czwartek, 14 listopada 2013
Lawendowe ciasteczka
Wypieki z dodatkiem lawendy sprawiają, że w całym domu cudownie pachnie. Oczywiście jeżeli przesadzimy z lawendą, ciasteczka będą smakowały mydłem. Ale jeśli dodamy jej odpowiednią ilość, będą smakowały i pachniały znakomicie. Warto spróbować. To mój drugi wypiek z dodatkiem lawendy. Pierwsze było ciasto morelowe.
Subskrybuj:
Posty (Atom)