wtorek, 28 stycznia 2014

Tapenada

Pasta z czarnych oliwek, którą zazwyczaj robi się z filecikami anchois. Łatwo jednak pominąć ten składnik. Żeby dodać "rybnego" smaku, zamiast oliwy z oliwek dodałam olej lniany, a także łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego.



Składniki:

  • 1 mały słoiczek czarnych oliwek
  • 1-2 łyżki kaparów
  • 4 upieczone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • szczypta suszonej ostrej papryki albo posiekany kawałek świeżej
  • olej lniany (wg uznania - w zależności jaką konsystencję chcesz uzyskać; najlepiej dodawać stopniowo podczas miksowania)
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą na gładką pastę. Doprawić do smaku. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, z grzankami, serem, jako dip do przekąsek.
Tapenada to również superdodatek do moich bułek porannych na drożdżach i zakwasie.

7 komentarzy:

  1. bardzo mnie ciekawi smak tapenady, ale ten debiut mam jeszcze przed sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawie wygląda, nie jadłam czegoś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam,nie przepadam za oliwkami. Choć wygląda intrygująco ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że w takiej postaci mogłabyś polubić oliwki :)

      Usuń
  4. Ooo to dla mnie miła nowość kuchenna :))

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio jadłam pizzę z tapendą zamiast sosu pomidorowego i była boska <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...