niedziela, 2 lutego 2014

Gofry drożdżowe

Mięciutkie w środku, chrupiące na brzegach, nie za słodkie, w sam raz - uwielbiam domowe gofry! Oto przepis na gofry drożdżowe robione, nie w elektrycznej gofrownicy, ale w takiej którą kładzie się na palnik. 



Składniki na ok. 20 sztuk:


  • 375 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 1/4 - 3/8 l letniego mleka
  • 4 jaja
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • do gofrownicy: olej rzepakowy

Do dekoracji:


  • dżem z borówki brusznicy i gruszek
  • kandyzowane rajskie jabłuszka
  • bita śmietana

Sos z białej czekolady:


  • 1/2 tabliczki czekolady
  • sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki mleka


Mąkę przesiać do miski. We wgłębieniu mąki przygotować rozczyn: wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wlać 1/8 l mleka i zamieszać z niewielką ilością mąki. Pozostawić pod przykryciem przez 15 min do wyrośnięcia. Do mąki z rozczynem dodać pozostały cukier, mleko, jaja, roztopione masło i skórkę cytrynową. Wyrobić luźne ciasto drożdżowe. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
Rozgrzać gofrownicę i posmarować olejem. Na każdy gofr przeznaczyć 3 łyżki ciasta, rozsmarować i piec na złoto.



Gofry podałam z bitą śmietaną i kandyzowanymi jabłuszkami rajskimi, z dżemem i z sosem pomarańczowym z białą czekoladą.
Jak zrobić sos? Wystarczy roztopić białą czekoladę w kąpieli wodnej, po chwili dodać sok z pomarańczy, skórkę startą z pomarańczy oraz 2 łyżki mleka.




3 komentarze:

  1. ciekawe, czy taką gofrownicę jeszcze da się kupić ;)
    godry wyglądają absoutnie przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam ostatnio kilka starych gofrownic na allegro

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...