niedziela, 30 marca 2014

FLACZKI Z BOCZNIAKÓW

Jedna z lepszych zup, jakie ostatnio jadłam. 

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • kawałek zielonej części pora
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • olej np. arachidowy (około 2 łyżki)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki majeranku i szczypta tymianku
  • sól i pieprz

Cebulę bardzo drobno posiekać. Warzywa korzeniowe (marchewkę, pietruszkę i seler) pokroić w słupki. Boczniaki pokroić w paseczki. W woku lub dużej patelni rozgrzać olej. Dodawać kolejno - cebulę, 1 liść laurowy i 2 ziela angielskie, warzywa pokrojone w słupki i boczniaki. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez około 15 min. W osobnym garnku zagotować wodę z porem, liściem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego, posolić (niech się gotuje w tym czasie, kiedy warzywa się duszą). Podduszone warzywa, przyprawione papryką, gałką muszkatołową, imbirem i masłem, wrzucić do wywaru (wcześniej należy z niego wyjąć liście pora). Gotować jeszcze około 20-35 min, aż wszystkie składniki zupy zmiękną. Na koniec doprawić roztartym majerankiem z tymiankiem oraz solą i pieprzem. Można też dodać odrobinę sosu sojowego do smaku. 

1 komentarz:

  1. U mnie wczoraj też boczniaki na obiad, tyle że smażone w sezamie :) Koniecznie muszę wypróbować takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...