poniedziałek, 21 kwietnia 2014

TARTA (ALBO MAZUREK) KAJMAKOWO-CZEKOLADOWY

W święta wielkanocne występowała w roli mazurka, ale tarta kajmakowo-czekoladowa z orzechami laskowymi może gościć na stole również przez okrągły rok - bez świątecznych okazji i mazurkowych skojarzeń. 

Kruchy spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody

Krem kajmakowy:

  • 1 puszka kajmaku (ugotowanego mleka skondensowanego)
  • 100 g masła
  • 100 g orzechów laskowych

Krem czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady 74% kakao
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
Z podanych składników na kruchy spód zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i schłodzić. 
Kajmak zmiksować z masłem na puszysty, jasny krem. Wstawić do lodówki, by nieco stężał.
Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Piec przez około 20 min w temp. 180 st. C. 
W tym czasie można na osobnej półce w piekarniku uprażyć orzechy laskowe (wystarczy im 10 min). Większą część orzechów posiekać i wymieszać z masą kajmakową. Resztę zostawić do posypania wierzchu. 
Upieczony i ostudzony spód posmarować masą kajmakową. Ostawić do lodówki. W tym czasie przygotować krem czekoladowy - w rondelku zagotować śmietankę. Ostawić z ognia i natychmiast wrzucić do niej połamaną tabliczkę czekolady. Po 2 minutach wymieszać, by powstał gładki krem. Kiedy krem czekoladowy będzie chłodny, wstawić go do lodówki i  pozostawić tak długo, aż zgęstnieje (prawie konsystencja nutelli).
Tartę posmarować równomiernie kremem czekoladowym i posypać orzechami laskowymi. 

Inspiracja: Moje Wypieki

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...