niedziela, 25 maja 2014

CRUMBLE Z RABARBAREM

Niestety mój aparat fotograficzny wydał ostatnie tchnienie na początku maja podczas pobytu w Berlinie. Dlatego w najbliższym czasie nie pojawi się na blogu zbyt wiele wpisów. Pozostaje trzymać za mnie kciuki, żebym szybko sprawiła sobie nowy aparat. Póki co trzeba się zadowolić słabej jakości zdjęciami z mojego telefonu. Chociaż crumble z rabarbarem wyszły chyba całkiem apetycznie...


Składniki (na 4 kokilki):

  • 2-3 laski rabarbaru pokrojone w centymetrowe kawałki
  • 4 łyżki drobnego białego cukru
  • 1 łyżka masła
  • laska wanilii
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 50 g zimnego masła
  • 4 łyżki brązowego cukru

W rondelku roztopić cukier aż się skarmelizuje, następnie wrzucić do niego masło i rabarbar. Podgotować chwilę aż wszystkie składniki się z sobą połączą a rabarbar lekko odparuje i zacznie się rozpadać. Pod koniec dodać ziarenka z laski wanilii. 
Z mąki, płatków owsianych, masła i cukru zrobić kruszonkę. 
Kokilki posmarować masłem. Na dno wyłożyć rabarbar. Wierzch posypać kruszonką i zapiekać przez około 30-40 minut.
Ciepłe crumble najlepiej smakują z lodami albo z bitą śmietaną, albo i z jednym, i z drugim.

2 komentarze:

  1. uwielbiam tę kruszonkę na wierzchu, mogłabym samą wyjadać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba nie tylko mi się wzięło na pisanie słodkich postów ;) wyglądają mega apetycznie
    w wolnej chwili zapraszam na bezglutenowo i vege czyli Try to design : 12 słodkości bez glutenu

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...