czwartek, 1 maja 2014

PASZTET Z SOI, PIECZAREK I BIAŁYCH WARZYW

Pasztet, który w tym roku upiekłam na Wielkanoc. Zamiast soi można użyć ciecierzycy. Myślę, że jest to nawet lepszy dodatek. 

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej soi
  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 dużego selera
  • świeża natka pietruszki i koperek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • sól
  • 100 g roztopionego masła
  • 4 łyżki bułki tartej i 1/2 szklanki mleka (albo 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku)
  • 2 jajka


Cebule drobno posiekać i razem z pieczarkami podsmażyć na oliwie z oliwek. Seler i korzeń pietruszki ugotować. Zmielić lub zblendować ze sobą wszystkie przygotowane składniki. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz dużą ilością natki pietruszki i koperku. Aby masa była zwarta, można dodać też bułkę tartą oraz jajka. Piec około godzinę w temp. 180-200 st. C.

2 komentarze:

  1. pysznie się zapowiada...polecam przepis na kotleciki sojowe z cukinią i warzywami na patelnię...
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/kotlety-sojowe-z-cukinia.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Czy seler jest bardzo wyczuwalny?
    Nie przepadam a ma ochotę zrobić ten pasztet.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...