niedziela, 1 czerwca 2014

BURGER Z CIECIERZYCY I BOTWINKI Z SOSEM TAHINI-JOGURTOWYM

Tym razem przedstawiam pana burgera z mojej ulubionej ciecierzycy. Jest to połączenie smaków bliskowschodnich (ciecierzyca, tahini, kumin) z typowymi, sezonowymi produktami polskimi (botwina, ogórki małosolne). Następnym razem podzielę się z Wami genialnym przepisem na pszenno-żytnio-gryczane bułki do burgerów, które wykorzystałam do tego burgera. 


Składniki na burgery:

  • 1 łyżeczka ziaren kuminu podprażonych na patelni
  • pół pęczka botwiny z małymi buraczkami
  • 1 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 2 jajka
  • sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie ocet winny)
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • świeży koperek
  • oliwa z oliwek

Sos:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie ocet winny)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2-1 łyżeczka pieprzu cayenne 
Dodatki:
  • ogórki małosolne 
  • rzodkiewki
  • pomidor
  • sałata masłowa


Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek. Dodać ziarenka kuminu i drobno posiekane liście botwiny wraz z buraczkami. Poddusić aż wszystko zmięknie, a woda odparuje. Pod koniec doprawić sokiem z cytryny i odrobiną soli. 
Ciecierzycę połączyć z jajkami i zmiksować na gładką masę, jak hummus. Do zmielonej ciecierzycy dodać podduszoną botwinkę oraz bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz drobno posiekanym świeżym koperkiem. Formować spore kotlety. Z tej ilości powinno wyjść około 5-7 sztuk. Można je smażyć na patelni albo upiec w piekarniku, albo połączyć obie techniki. Ja wstawiłam je najpierw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na blasze posmarowanej oliwą. Po 10 minutach wyjęłam i podsmażyłam je z obu stron na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. 
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą połączyć i odstawić na chwilę do lodówki, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. 
Bułkę do burgera przekroić na pół i podrumienić ze wszystkich stron na suchej patelni. Pierwszą połówkę posmarować sosem, położyć liść sałaty, rzodkiewkę pokrojoną w cienkie plasterki, burgera, sos, ogórek małosolny (pokrojony wzdłuż na cienkie plasterki) oraz plaster pomidora. Na koniec kładziemy wierzchnią połówkę bułki, także posmarowaną sosem. Osoby, które tak, jak ja kochają ciecierzycę, mogą pokusić się o posmarowanie spodniej połówki bułki hummusem. 

5 komentarzy:

  1. Fajny ten burger, zwłaszcza kotlecik!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż próbuję sobie nie wyobrażać za bardzo tych wszystkich smaków, bo oszaleję! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. konkurencja dla krowarzywa :-P

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przepis, akurat mam botwinkę i ugotowaną cieciorkę :) Jedziemy z koksem!:D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...