środa, 27 sierpnia 2014

BŁYSKAWICZNY HUMMUS Z BURACZKAMI

Taki hummus można zrobić bardzo szybko np. dla niespodziewanych gości, pod warunkiem, że mamy puszkę ciecierzycy, buraki (mogą być ze słoika) i pastę tahini. Te czarne ziarenka na zdjęciu to czarny sezam. Jeżeli lubimy bardziej aromatyczny hummus, można użyć czarnuszki. 

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/2 słoiczka buraczków "Pychotka" (PrimaEco)
  • 2 łyżki pasty tahini (Primavika)
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść uprażonego czarnego sezamu albo czarnuszki (do posypania)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • sól
  • odrobina zimnej wody (opcjonalnie) 
Zmiksować buraczki, ciecierzycę, pastę tahini oraz czosnek na gładką pastę, dodając odrobinę zimnej wody dla lepszej konsystencji. Doprawić sokiem z cytryny, kuminem, solą. Posypać podprażonym sezamem albo czarnuszką.

Powyższy przepis to wersja dla "leniwych". Jeżeli mamy więcej czasu, możemy sami ugotować ciecierzycę, pamiętając o wcześniejszym namoczeniu jej. Zamiast buraczków ze słoiczka można dodać pieczonego buraka. 




3 komentarze:

  1. dziś robię hummus klasyczny, ale bez wątpienia wypróbuję też buraczkową wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym być czymś takim uraczona, lesze, niż tort na powitanie :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...