niedziela, 10 sierpnia 2014

RACUCHY Z JAGODAMI

Drożdżowe placki z jagodami idealnie nadają się na śniadanie. Zamiast jagód można użyć innych ulubionych owoców (np. malin, startych jabłek, rozgniecionych bananów, truskawek, borówek amerykańskich) i też będzie smacznie. Dla mnie to danie zdecydowanie zalicza się do SMAKÓW DZIECIŃSTWA.

Składniki:


  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli 
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jagód

Do miski przesiać mąkę. Zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Pozostawić na 15 min, by drożdże ruszyły. Po tym czasie dodać jajka i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać ciasto. Na koniec delikatnie wmieszać jagody. Pozostawić ciasto pod przykryciem na co najmniej 30 min, by zwiększyło swoją objętość. Smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Podawać ze śmietaną, jogurtem, cukrem lub z czymkolwiek mamy ochotę.

1 komentarz:

  1. jak na śniadanie to dla mnie za dużo czekania, jestem zbyt głodna po przebudzeniu :P ale na kolację - super!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...