czwartek, 25 września 2014

PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA I PAPRYKI

Uwielbiam smak pieczonych warzyw. Jest on zupełnie inny niż po ugotowaniu czy usmażeniu - głębszy, bardziej umami. A do tego takie warzywa są całkiem zdrowe, bo nie tracą wielu składników odżywczych i nie są przesiąknięte tłuszczem. 


Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • sól i pieprz
  • świeże oregano
Bakłażana przekroić na pół. Paprykę również. Ząbki czosnku pozostawić w łupinkach. Blachę wyłożyć papierem do wypieków albo folią aluminiową i ułożyć na niej warzywa. Posmarować warzywa lekko oliwą z oliwek i posypać odrobiną soli. Piec w 180-200 st. C przez około 25-40 min (do momentu aż warzywa będą miękkie i przypieczone z wierzchu). Ostudzić warzywa i obrać je ze skórki. Zmiksować całość z odrobiną oliwy z oliwek i z przyprawami. Można pokusić się o dodatek szczypty chili. 
Świetnie smakuje jako dip do nachosów, chipsów, jako sos do burgerów czy pasta do kanapek. 

4 komentarze:

  1. bardzo ciekawy pomysł na pastę, jeszcze nie miałam okazji próbować podobnej, ale chętnie się skuszę, bo wszelkie tego rodzaju przepisy bardzo lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepisy na chłodniejsze dni też niedługo będą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W październiku na pewno będą! Niedługo pojawią się przepisy na ciepłe dania: risotto z burakami (na pewno rozgrzeje!), pizzę ratatouille. W ostatni weekend upiekłam też pyszne ciasteczka cantucci ze szczyptą cynamonu - idealny do gorącej kawy, herbaty, mleka ;)

      Usuń
  3. Świetne przepisy i piękne zdjęcia! Może nasz dział wegetariański http://freedelikatesy.pl/produkty_wegetarianskie.html przypadnie Pani do gustu? :) Będziemy obserwować i pozdrawiamy! www.freedelikatesy.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...