środa, 10 września 2014

PASTERNAK PIECZONY Z MIODEM

Idealna przekąska na wieczór z filmem. Zamiast chipsów można sobie schrupać pasternak. Naprawdę smakuje mi bardziej niż chipsy czy solone orzeszki. Jego jedyną wadą jest to, że zbyt szybko znika! W podobny sposób można upiec inne warzywa korzeniowe np. marchewkę, pietruszkę, seler.


Składniki:


  • około 1-2 kg pasternaku
  • 5-10 ząbków czosnku
  • gruboziarnista sól morska
  • pieprz
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g masła
  • oliwa z oliwek
  • gałązka rozmarynu
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki

Pasternak obrać i przekroić na połówki lub ćwiartki. Pasternak i ząbki czosnku ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do wypieków. Posypać solą, pieprzem i listkami rozmarynu. W rondelku rozpuścić masło z miodem i odrobiną oliwy z oliwek. Polać nim warzywa. Piec w 200 st. C przez około 35-45 min. Pasternak musi być złocisty i lepki,a po wystygnięciu będzie chrupiący i lekko ciągnący. 
Upieczony czosnek zmiksować z majonezem i doprawić odrobiną soku z cytryny lub limonki - jest to tzw. sos aioli. Pieczony pasternak podawać z sosem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...