niedziela, 14 września 2014

RISOTTO Z ZIELONYM GROSZKIEM I JARMUŻEM

Risotto to jedna z moich ulubionych włoskich potraw. Jeżeli mamy wcześniej przygotowany bulion, jest naprawdę szybka i łatwa, i nie wymaga dużej liczby składników.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 szklanka mrożonego (albo świeżego) groszku
  • 2 szklanki posiekanego jarmużu
  • ok. 3 szklanki bulionu warzywnego
  • lampka białego wina wytrawnego (ok. 3/4 szklanki)
  • łyżka masła
  • starty parmezan albo cheddar (ok. 3 łyżki) i odrobina w plasterkach/kawałkach do podania
  • pieprz i ewentualnie sól
  • 1 mała cebula albo 1/2 dużej


Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż drobno posiekaną cebulę. Wrzuć suchy ryż. Podsmażaj do momentu aż będzie szklisty. Zalej winem i gotuj do momentu całkowitego wchłonięcia płynu przez ryż. Później już tylko trzeba dolewać po chochli bulionu. I tak przez około 20 min aż ryż będzie ugotowany al dente. 5 min przed końcem gotowania wrzucić groszek i jarmuż. Na zakończenie gotowania dodać masło i starty ser. Można jeszcze doprawić pieprzem. Solą nie trzeba, jeżeli bulion był wystarczająco doprawiony. 
Risotto podałam posypane odrobiną natki pietruszki oraz kawałkami sera cheddar, który uwielbiam!

1 komentarz:

  1. Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...