środa, 1 października 2014

PIZZA RATATOUILLE Z OGNISKA

Tę pizzę upiekłam nad ogniskiem, ale równie dobrze można ją zrobić na grillu , patelni albo w piekarniku. Po upieczeniu wystarczy polać oliwą i zachwycać się jej rustykalnością, chrupkością i bogatym smakiem. Jeżeli tylko macie taką możliwość, zachęcam do gotowania na ognisku. To naprawdę świetny sposób na spędzenie dnia i wyczarowanie potraw o oryginalnym smaku.


Składniki:

na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
na farsz:
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta cebula
  • 1 czerwona cebula
na sos:
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • łyżeczka sosu sambal oelek
  • ząbek czosnku
  • ewentualnie sól
ponadto:
  • mozzarella
  • świeże lub suszone oregano
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto i odstawić je na co najmniej 1 godzinę (kiedy trochę urośnie można podzielić je na 4 kule i pozostawić do dalszego rośnięcia). Może poczekać dłużej, a w tym czasie rozpalamy ognisko, gotujemy sos, grillujemy warzywa. 
Warzywa należy pokroić na cienkie plasterki/kawałki i ułożyć na ruszcie. Cebulę pokroiłam na ćwiartki, paprykę w paski, bakłażana i cukinię w plastry. Grillować do miękkości. W tym samym czasie ugotować sos. Obrać pomidory, pokroić w kostkę, dodać rozgnieciony czosnek, sos sambal oelek, i ewentualnie szczyptę soli. Redukować do momentu aż sos stanie się gęsty. Pod koniec można doprawić świeżym lub suszonym oregano. 


Jak upiec pizzę na ognisku?


Jeżeli zamierzamy upiec pizzę nad ogniskiem, warto zaopatrzyć się w żeliwną płytę z kuchni węglowej albo użyć rusztu grillowego i kamienia do pizzy. Ja na ruszcie od kociołka ułożyłam dwie duże blachy do pieczenia - jedna na drugiej, ta spod spodu odwrócona do góry dnem. Na ostatniej położyłam papier do wypieków. Potrzebna będzie też folia aluminiowa albo duża przykrywka.
Z wyrośniętego ciasta formujemy płaski, okrągły placek. Najpierw należy podpiec go z jednej strony. Przez kilka minut. Kiedy lekko się zarumieni, przewracamy na drugą stronę. Podpieczoną część smarujemy sosem pomidorowym, układami grillowane warzywa i mozzarellę. Przykrywamy i pieczemy do momentu aż ser się roztopi, a ciasto od spodu zarumieni. 
Na podobnej zasadzie można upiec pizzę na grillu. Na ruszt wystarczy położyć kamień do pizzy albo folię aluminiową bądź tackę do grillowania. Można też wykorzystać mój patent z blachą do wypieków. Postępować podobnie, jak w przypadku pizzy z ogniska. 
Tę pizzę można też upiec na patelni! Podpiekamy z jednej strony, następnie odwracamy, układamy warzywa i ser, pieczemy aż wszystko będzie rumiane. 
Ostatni sposób to upieczenie tej pizzy w piekarniku. W tym wypadku nie trzeba podpiekać ciasta. Od razu wykładamy wszystko na surowe ciasto. Pieczemy około 20-30 min w temp. 200 st. C. 

Po upieczeniu polać oliwą, posypać parmezanem albo podać w inny ulubiony sposób.

3 komentarze:

  1. pizza jest pyszna. ratatouille jest pyszne. jedzenie z ogniska jest pyszne. nie ma możliwości, żeby to wszystko razem nie było pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto bez drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słuszna uwaga. Oczywiście, że z drożdżami. Już dopisałam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...