Uwielbiam smak pieczonych warzyw. Jest on zupełnie inny niż po ugotowaniu czy usmażeniu - głębszy, bardziej umami. A do tego takie warzywa są całkiem zdrowe, bo nie tracą wielu składników odżywczych i nie są przesiąknięte tłuszczem.
czwartek, 25 września 2014
środa, 24 września 2014
MUFFINY KUKURYDZIANE Z NEKTARYNKAMI
Pierwszy w moim życiu bezglutenowy wypiek. Powstał z potrzeby czegoś słodkiego w niedzielne popołudnie. A że w szafce miałam mąkę kukurydzianą, nie mogłam się oprzeć, żeby nie zrobić eksperymentu. Kolejnym eksperymentem jest krem - nie dodałam do niego cukru!
niedziela, 21 września 2014
PASTA Z LEŚNYCH GRZYBÓW, OLIWEK I PORTULAKI
Portulaka pospolita, warzywna (Portulaca oleracea L.) to roślina o drobnych mięsistych liściach, które świetnie pasują do sałatek. Ma lekko orzechowy i kwaskowaty smak, więc stwierdziłam, że będzie pasowała również do mojej grzybowej pasty. Oczywiście nie jest to roślina łatwo dostępna, można więc zastąpić ją inną zieleniną, proponuję: rukolę, pietruszkę, rzeżuchę, liście rzodkiewki albo kwiaty ogórecznika.
sobota, 20 września 2014
CHOWDER Z KUKURYDZĄ, DYNIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
Pożywna zupa z warzyw w słonecznych kolorach. Lekko słodka, lekko pikantna. A jeżeli doprawimy ją sokiem z cytryny albo limonki, będzie również lekko kwaskowata. Polecam tę potrawę, póki jeszcze można w sklepach kupić kolby kukurydzy. Później można wykorzystać kukurydzę mrożoną (wydaje mi się, że to lepsze rozwiązanie niż kukurydza w puszce).
czwartek, 18 września 2014
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ I JARMUŻU
Wieloskładnikowa sałatka pełna kolorów i witamin. A najlepsze jest to, że wszystkie składniki (oprócz kaszy i składników sosu) pochodzą z przydomowego ogródka.
poniedziałek, 15 września 2014
RECENZJA KSIĄŻKI "DZIKA STRONA JEDZENIA"
Książka Jo Robinson "Dzika strona jedzenia. Utracone ogniwa zdrowego odżywiania" to wciągająca lektura-przewodnik po wartościach odżywczych najpopularniejszych roślin jadalnych. Nie dotyczy (jak tytuł mógłby wskazywać) roślin dziko rosnących, ale jest interesującym zbiorem informacji na temat zdrowego odżywiania. Znajdziemy w niej porady jak wybierać najzdrowsze egzemplarze warzyw i owoców dostępnych w sklepach spożywczych, warzywniakach, na bazarach.
niedziela, 14 września 2014
RISOTTO Z ZIELONYM GROSZKIEM I JARMUŻEM
sobota, 13 września 2014
CHOCOLATE CHIP COOKIES Z MASŁEM ORZECHOWYM
Robiłam już kilka podejść do ciastek z kawałkami czekolady. Za każdym razem była to porażka. Nareszcie udało mi się osiągnąć smak, który pamiętam z dzieciństwa - oryginalnych amerykańskich ciastek przysyłanych przez mojego dziadka w paczkach z USA.
środa, 10 września 2014
PASTERNAK PIECZONY Z MIODEM
Idealna przekąska na wieczór z filmem. Zamiast chipsów można sobie schrupać pasternak. Naprawdę smakuje mi bardziej niż chipsy czy solone orzeszki. Jego jedyną wadą jest to, że zbyt szybko znika! W podobny sposób można upiec inne warzywa korzeniowe np. marchewkę, pietruszkę, seler.
niedziela, 7 września 2014
LODY KOKOSOWE
Lody, które bardzo zasmakowały gościom na moich urodzinach. Chyba nawet bardziej niż tort... Zrobiłam je na podstawie przepisu na lody chałwowe. Nie trzeba ich mieszać podczas zamrażania i są bardzo kremowe.
sobota, 6 września 2014
BEZGLUTENOWE GALETTE Z GRZYBAMI I DYNIĄ
Pyszne połączenie pieczonej dyni i smażonych leśnych grzybów. Chyba po raz pierwszy zmierzyłam się z bezglutenowym ciastem do tarty. Nie było łatwo, ponieważ mąka ryżowa jest bardzo krucha (dlatego najlepiej połączyć ją z mąką pszenną), ale w rezultacie wyszło bardzo delikatne i smaczne ciasto. Jestem zadowolona.
wtorek, 2 września 2014
TARTA A'LA KANAPKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I DŻEMEM
To ciasto jest moją wariacją na temat kanapki z masłem orzechowym i dżemem. Okazało się prawdziwym hitem. Krem z serka mascarpone i masła orzechowego jest boski!
Subskrybuj:
Posty (Atom)