poniedziałek, 9 marca 2015

WEGAŃSKI MAC & CHEESE

Kolejne danie, które "udaje" ser. Co zamiast sera znalazło się w tym przepisie? Kalafior! Inspirację zaczerpnęłam znów z bloga Simple Vegan.

Składniki:

  • makaron kukurydziany (gluten free)
  • ok. 2 1/2 szklanki różyczek kalafiora
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka (świeży czosnek i cebulkę można zastąpić suszonymi)
  • 1/4 szklanki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • szczypta suszonych ziół (np. tymianek albo estragon)
  • pieprz
  • ewentualnie sól
Ugotować makaron. Kalafior gotować przez 10-15 min na parze albo w wodzie. Cebulkę i czosnek podsmażyć na łyżce oliwy. Kiedy się zarumienią dorzucić ugotowany kalafior, zamieszać. Kalafior wraz z resztą składników zblendować na bardzo gładki krem. Podgrzać i dodać do ciepłego makaronu. 

W oryginalnym przepisie nie było tłuszczu. Ja użyłam trochę do podsmażenia czosnku i cebulki. W oryginalnym przepisie były one suszone. Ja jednak wolę stosować świeże składniki. 

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) Muszę spróbować, bo kuchnia wegańska ostatnio bardzo mnie frapuje ;>

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurczę, muszę sobie zaserwować takie rarytasy!

    OdpowiedzUsuń
  3. A sos sojowy robisz samą czy kupujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A można domowym sposobem zrobić sos sojowy? Jeszcze o tym nie słyszałam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...