wtorek, 7 kwietnia 2015

HOT DOGI Z CZERWONĄ KAPUSTĄ

Parówki sojowe i inne gotowe produkty z soi nie stanowią podstawy mojego jadłospisu, ale od czasu do czasu mam ochotę na jakiś wegetariański fast food. Dobrym pomysłem są właśnie hot dogi. Wystarczy kupić opakowanie sojowych kiełbasek, upiec bułeczki (lub kupić gotowe) i wyczarować jakąś szybką, smakowitą surówkę. Idealne, żeby poczęstować znajomych, którzy nas niespodziewanie odwiedzili - proste, a jakie efektowne!

Składniki:

  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty
  • 1 jabłuszko
  • pęczek estragonu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
  • ewentualnie majonez i ketchup lub inny sos
  • parówki sojowe (u mnie parówki sojowe chili od PolSoja)
  • podłużne bułeczki do hot-dogów



Parówki ugotowałam.
Kapustę drobno poszatkować. Jabłuszko zetrzeć na tarce. Wymieszać ze sobą poszatkowaną kapustę, jabłko oraz jogurt, posiekany estragon i przyprawić.
Bułeczki do hot dogów (najlepiej podgrzane na suchej patelni lub w piekarniku) rozkroić. Napełnić surówką z kapusty i włożyć gorącą parówkę sojową. Dodatkowo można polać ulubionym sosem. 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...