niedziela, 12 kwietnia 2015

PASCHA

Świetny deser z twarogiem i dużą ilością bakalii. Nie tylko na święta!

Składniki:

  • 50 dag sera białego
  • 4 żółtka
  • 20 dag cukru (część tego stanowił cukier aromatyzowany laską wanilii) 
  • 15 dag masła
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • bakalie (migdały, orzechy laskowe, figi, morele, żurawina, rodzynki)
  • pomarańcza (do dekoracji)
  • ponadto: gaza lub lniana ściereczka, sito lub czysta, gliniana donica z dziurką


Śmietankę podgrzać. Jajka miksować przez chwilę z żółtkami. Następnie wlać do nich gorącą śmietankę i dalej miksować, tylko tym razem ustawić miskę na garnku z gorącą, parującą wodą. Miksować do momentu zgęstnienia masy (około 8-10 minut). 
W innej misce zmiksować masło na gładki krem. Dodawać do niego stopniowo po porcji twarogu. Na koniec wlać masę jajeczną. Dokładnie wymieszać. Dodać jeszcze tylko posiekane, zmielone bakalie (suszone owoce posiekałam, a orzechy rozdrobniłam w blenderze). 
Sito lub donicę wyłożyć czterokrotnie złożoną gazą (lub ściereczką lnianą). Ustawić nad naczyniem, do którego będzie ściekał nadmiar płynu. Na sito przełożyć twarogową masę. Na wierzch położyć mały talerzyk i obciążyć. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Kiedy pascha zastygnie wyłożyć ją na paterę lub płaski talerz i udekorować plastrami pomarańczy. 

4 komentarze:

  1. Już od kilku lat planuję zrobić paschę, ale jakoś nie mogę do tego dojrzeć :P A wygląda naprawdę cudownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W skład mojej świątecznej paschy wchodził twaróg z żółtkami, ale ugotowanymi wcześniej na twardo. Była bez śmietanki, tylko z masłem. A rodzynki nasączone były alkoholem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego typu przepisy (z ugotowanymi żółtkami) też mi się rzuciły w oczy ;) Postanowiłam wybrać ten. W sumie w rezultacie tutaj żółtka też się ugotowały ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...