wtorek, 14 kwietnia 2015

ZUPA CHRZANOWA Z "BIAŁĄ KIEŁBASĄ"

Taką zupą zajadaliśmy się w święta. Jest to zupa bardzo tania i prosta, łudząco podobna do żurku. Tylko bardziej chrzanowa! Vege kiełbaski grillowe białe od PolSoja idealnie do niej pasują!

Składniki:

  • około 1 litry wywaru warzywnego (na przykład takiego)
  • 2 łyżki chlebowego zakwasu żytniego (opcja dla osób, które pieką chleb i mają taki zakwas w domu; można zastąpić zakwasem na żurek). Jak zrobić własny zakwas żytni? Dość prosto i przejrzyście opisałam to tutaj.
  • 3 łyżki świeżo startego chrzanu
  • mały kubeczek śmietany 18%
  • 2 łyżki roztartego majeranku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • do podania: rzeżucha, jajka i ugotowane ziemniaki lub sojowa biała kiełbaska
Do gotującego się bulionu dodać chrzan. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę, zakwas i chochlę gorącej zupy. Dokładnie wymieszać i dodać od razu do gotującej się zupy. Zamieszać i doprawić majerankiem, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Można podawać z ugotowanymi ziemniakami. Idealnie do tej zupy pasują też jajka (u mnie przepiórcze) i oczywiście biała kiełbasa... oczywiście w zweganizowanej wersji od PolSoja. Kiełbaskę nacięłam i podsmażyłam na patelni na odrobinie oliwy. Można ją też podsmażyć na grillu. Przed samym podaniem można zupę posypać rzeżuchą. Będzie to fajny, wiosenny akcent. 

5 komentarzy:

  1. Wyglada genialnie! Roslinożercy mogą zastąpić śmietanę mlekiem kokosowym (świetnie się sprawdza :-) )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie mleko kokosowe albo ryżowe sprawdzą się tu w 100%!

      Usuń
  2. Ojej, do zrobienia! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. To nie jest żurek... obok żurku to ta zupa nawet nie stała (bez obrazy). Wyraźnie jest napisane zupa chrzanowa
      )

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...