niedziela, 5 lipca 2015

ARBUZOWO-TRUSKAWKOWE SMOOTHIE Z CHIA

Idealny koktajl na upalny, letni dzień. Co prawda sezon na truskawki powoli się kończy, ale równie dobrze można użyć mrożonych. Zachęcam do spróbowania i picia przez całe lato. Dzięki takiemu składowi, napój ten świetnie nawadnia organizm!

Składniki:

  • 3 szklanki miąższu arbuza pokrojonego w kostkę
  • 2 szklanki truskawek 
  • 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
  • sok z 3 limonek
  • ziarenka chia, ok. 2 łyżki
  • 2 łyżki miodu do osłodzenia - opcjonalnie
Owoce wraz z mlekiem i sokiem z limonek zmiksować. Wsypać chia i zamieszać. Jeżeli smoothie będzie za gęste - dodać więcej mleka. Chia można dodać bezpośrednio przed podaniem - posypać wierzch lub wymieszać. 
A jeśli chcemy uzyskać ekstra chłodzący napój - przed przyrządzeniem wrzucić truskawki na kilka godzin do zamrażalnika. 



3 komentarze:

  1. takie smoothie na pewno było pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robie z arbuza nic, oprocz pojadania jak leci!
    A tu prosze, jakie pyszne smoothie!
    Poprosze!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no to czas się w końcu wybrać po arbuza do sklepu!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...