niedziela, 23 sierpnia 2015

ARBUZOWE GAZPACHO

Mojej miłości do arbuza ciąg dalszy. Gazpacho z arbuza to kolejny przepis, który chciałam wypróbować i się udało. Super orzeźwiający chłodnik na upalne i nieco chłodniejsze dni! Inspirowany przepisem Marthy Stewart.



Składniki: 

  • 5 szklanek arbuza pokrojonego w kostkę
  • 1 szklanka ogórka pokrojonego w kostkę, pozbawionego pestek
  • 1 czerwona papryka słodka, również pokrojona w kostkę
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 1/4 szklanki świeżej mięty, posiekanej
  • 1/4 szklanki natki pietruszki, posiekanej
  • sok z 1 cytryny lub z dwóch limonek
  • 1 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 ostrej papryczki, bardzo drobno posiekana
  • sól 

Każdego składnika (arbuz, ogórek, papryka, cebula, mięta, pietruszka) odłożyć odrobinę do dekoracji. Resztę zmiksować na w miarę jednolitą zupę. Doprawić sokiem z cytryny, octem, ostrą papryczką i ewentualnie solą. Podawać posypane warzywami pokrojonymi w kostkę i posiekanymi ziołami.

2 komentarze:

  1. wspaniała, lekka i letnia propozycja! :)

    zapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  2. znajoma robiła i wyszło pycha!

    Zapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...