niedziela, 25 października 2015

PIEROŻKI NA PARZE - Z DYNIĄ I SOSEM ŚLIWKOWYM

Kolejna odsłona moich chińskich pierożków na parze (pierwsze były tutaj). Tym razem z dynią i tofu, a do maczania - obłędny śliwkowy sos chili.


Składniki na ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. mąki ryżowej
  • szczypta soli
  • gorąca woda
  • 4 łyżki oleju

Farsz:

  • upieczony kawałek dyni (najlepsza będzie hokkaido)
  • 1 kostka tofu
  • łyżka pasty miso
  • 1 ostra papryczka
  • kawałek imbiru
  • ząbek czosnku
  • dymka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pęczek kolendry

Sos:

  • 500-600 g śliwek węgierek
  • 1 papryczka chili
  • 2 dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny

Ciasto:

Do przesianej mąki (ryżowa + pszenna) wlać gorącą wodę, olej, wsypać sól i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, bez grudek. 

Farsz:

Odpowiednio wcześniej (co najmniej pół godziny) zamarynować tofu (pokrojone w kostkę) w paście miso. Dynię upiec w piekarniku (wystarczy jej 20 minut). Papryczkę, imbir, chili i szalotkę posiekać bardzo drobno. W woku rozgrzać olej (2 łyżki) i podsmażyć mieszaninę czosnku, imbiru, chili i szalotki. Po chwili dodać zamarynowane tofu, podczas smażenia rozgniatając je trochę łyżką. Po około 5 minutach, kiedy tofu się zarumieni, dodać pure z pieczonej dyni. Smażyć jeszcze chwilę, by smaki się połączyły. Na koniec doprawić sosem sojowym. Po zdjęciu patelni z ognia dodać do farszu posiekaną kolendrę. 

Sos:

Śliwki wydrylować i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka i dolać wody (tak by przykrywała wszystkie śliwki). Gotować około 20-30 minut, aż śliwki się rozgotują, a skórki będą się od nich oddzielać. Następnie przetrzeć powstały kompot śliwkowy przez gęste sito. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu. Podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę i starty imbir. Po minucie wlać śliwkowy sok. Gotować około 15 minut, aż sos zgęstnieje, nabierze koloru i smaku. Kilka minut przed końcem gotowania, dodać chili i dymkę, posiekane bardzo drobno. Doprawić sosem sojowym i octem jabłkowym.

Pierożki:

Przygotowane ciasto rozwałkować bardzo cienko i wycinać krążki. Na każdy nakładać farsz i sklejać w dowolny sposób - ładnie wyglądają zarówno sakiewki, jak i tradycyjne pierogi. Przed włożeniem do parowaru podsmażyć pierożki z jednej strony na patelni lub w woku, na odrobinie oleju. Z chrupiącym i złocistym spodem będą o wiele smaczniejsze, i nie będą się rozpadały. Gotować na parze przez około 5-10 minut. Podawać z sosem śliwkowym.

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Nie ma określonej ilości. Dodawać po trochu, "na oko", by ciasto było elastyczne. Na taką ilość mąki będzie to ok. 1/2 - 3/4 szklanki...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...