czwartek, 25 lutego 2016

ORZECHOWE CURRY Z BAKŁAŻANEM

I znów jestem mało kreatywna. Pomysł na to danie ściągnęłam od Jamiego Olivera. Musiałam wypróbować to danie, a kiedy okazało się, że jest pyszne, nie mogłam nie podzielić się z Wami przepisem. Można pieczonego bakłażana podać osobno lub pokroić go po upieczeniu w kostkę i wrzucić do fistaszkowego sosu curry.



Składniki (mniej więcej na 2 porcje):

  • 1 bakłażan
  • 1 cebula pokrojona w półtalarki
  • puszka 200 ml mleka kokosowego 
  • ryż basmati ugotowany na sypko, papadamy i plasterki cytryny do podania

Korzenna pasta:

  • 1 łyżeczka mielonego kupinu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka chili
  • kawałek imbiru (posiekany drobno)
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki psty tamaryndowej lub suszonego tamaryndowca wymoczonego i przetartego przez sitko
  • 1 mała czerwona cebula, drobno pokrojona
  • 1/2 chili pokrojona w cienkie plasterki

Cebulka do posypania:

  • 2 małe, czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w bardzo cienkie plasterki
  • 1/2 chili pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • garść orzeszków ziemnych niesolonych, drobno posiekanych
  • kilka listków limony kafir (pokruszonych) 
  • tłuszcz do smażenia: olej kokosowy

Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Suche przyprawy, z których składa się pasta, przez chwilę podprażyć na suchej patelni. Następnie zmiksować je z pozostałymi składnikami pasty, np. w blenderze. 
Bakłażana rozciąć na pół i ponacinać głęboko w szachownicę, uważając żeby za bardzo nie porozcinać skóry. Natrzeć warzywo połową przygotowanej pasty, tak by przyprawy dostały się w najgłębsze zakamarki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem. Przykryć folią aluminiową i piec przez 40 minut. Po tym czasie zdjąć folię i podpiekać bakłażana przez kolejne 20 minut (lub krócej, jeśli będzie miękki i przyrumieniony wcześniej). 
Kiedy bakłażany się pieką mamy dużo czasu, by zająć się pozostałymi elementami dania. W rondelku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę do sosu curry, aż będzie miękka (ok. 10 minut na średnim ogniu). Dodać pozostałą część pasty i mleko kokosowe. Podgrzewać przez kilka minut, by sos zgęstniał. 
Ostatnia część to cebulowo-orzechowa posypka. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, czosnek oraz chili - około 6 minut. Dodać gorczycę, drobno rozkruszone liście kafir oraz rozdrobnione orzeszki ziemne. Smażyć jeszcze przez 2-3 minuty. 
Cebulowo-orzechową posypką oprószyć ryż i bakłażany. Dodatkowo ryż można skropić sokiem z cytryny i udekorować plasterkami cytryny, by miał bardziej zdecydowany smak.






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...