czwartek, 21 kwietnia 2016

PORTOBELLO NADZIEWANE SZPINAKIEM I NERKOWCAMI

Portobello to duże, brązowe pieczarki, które świetnie nadają się do faszerowania. Można zastąpić je zwykłymi, białymi pieczarkami o wyrośniętych kapeluszach. Kiedy zobaczyłam je na sklepowej półce, od razu pomyślałam, że będę chciała je nafaszerować. Pomysł na farsz narodził się później...



Składniki:

  • 4 grzyby portobello
  • ok. 150 g liści szpinaku
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • kawałek sera długodojrzewającego
  • świeży lub suszony tymianek

Pieczarki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem - wydrążyć korzonki i trochę miąższu ze środka, ale uważać, żeby nie przedziurawić kapelusza. Posmarować je oliwą z oliwek, doprawić solą, pieprzem i odrobiną tymianku, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i  zapiekać przez 10 minut.

Nerkowce uprażyć na suchej patelni, a następnie drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć drobno posiekaną cebulkę i pieczarki, trochę później dodać rozgnieciony lub posiekany czosnek. Na koniec dodać lekko posiekane liście szpinaku i posiekane orzechy. Zamieszać i po dwóch minutach wyłączyć gaz. Dodać bułkę tartą i łyżkę startego sera. Dokładnie wymieszać, doprawić odrobiną soli, pieprzem i tymiankiem. 

Podpieczone kapelusze nafaszerować mieszaniną szpinaku i orzechów. Wierzch posypać startym serem. Zapiekać przez około 20 minut w 180 st. C.

Wskazówki:
  • w wersji wegańskiej ser dodawany do farszu można zastąpić płatkami drożdży nieaktywnych. Można też użyć specjalnego, wegańskiego sera, albo po prostu pominąć ten dodatek - i tak będzie pysznie!

Pieczarkowy Tydzień 2016

3 komentarze:

  1. Właśnie planuję nadzianie pieczarek szpinakiem. To musi być wspaniałe połączenie. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uuu, ale bosko wyglądają! Moje smaki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...