sobota, 30 lipca 2016

FOCACCIA Z WIŚNIAMI I ROZMARYNEM

Wiśnie, podobnie, jak winogrona, świetnie pasują do cienkiej focacci. Najczęściej do tego typu wypieków dodaję rozmaryn, ale Wy możecie zastąpić go, na przykład cząbrem, oregano czy majerankiem. Ważne, by było owocowo i aromatycznie!


Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki wydrylowanych wiśni
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy i 1 łyżka octu balsamicznego do podania  

Mąkę przesiać, zrobić zagłębienie i wsypać do niego drożdże i cukier, wlać ciepłą wodę. Przykryć ściereczką na 15 minut.Po tym czasie dodać oliwę i zagnieść elastyczne, miękkie ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić na mniej więcej pół godziny, by podwoiło objętość.
Kiedy ciasto drożdżowe wyrośnie, cienko rozwałkowane wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków. Posmarować wierzch odrobiną oliwy i posypać drobno posiekanym rozmarynem, powciskać wydrylowane wiśnie. Odstawić na 15 minut, by ciasto ponownie wyrosło.
Focaccię piec około 20-25 minut w temperaturze 220 st. C lub dłużej do momentu aż się ładnie zarumieni. 
Najlepiej smakuje maczana w miseczce z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. 

Wskazówki:

  • focaccię można również upiec na kamieniu do pieczenia  pizzy, czas się wtedy skróci, a ciasto będzie bardziej chrupiące

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...