Wiśnie, podobnie, jak winogrona, świetnie pasują do cienkiej focacci. Najczęściej do tego typu wypieków dodaję rozmaryn, ale Wy możecie zastąpić go, na przykład cząbrem, oregano czy majerankiem. Ważne, by było owocowo i aromatycznie!
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki wydrylowanych wiśni
- gałązka rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy i 1 łyżka octu balsamicznego do podania
Mąkę przesiać, zrobić zagłębienie i wsypać do niego drożdże i cukier, wlać ciepłą wodę. Przykryć ściereczką na 15 minut.Po tym czasie dodać oliwę i zagnieść elastyczne, miękkie ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić na mniej więcej pół godziny, by podwoiło objętość.
Kiedy ciasto drożdżowe wyrośnie, cienko rozwałkowane wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków. Posmarować wierzch odrobiną oliwy i posypać drobno posiekanym rozmarynem, powciskać wydrylowane wiśnie. Odstawić na 15 minut, by ciasto ponownie wyrosło.
Focaccię piec około 20-25 minut w temperaturze 220 st. C lub dłużej do momentu aż się ładnie zarumieni.
Najlepiej smakuje maczana w miseczce z oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Najlepiej smakuje maczana w miseczce z oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Wskazówki:
- focaccię można również upiec na kamieniu do pieczenia pizzy, czas się wtedy skróci, a ciasto będzie bardziej chrupiące
Ale fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńBrzmi aromatycznie :))
OdpowiedzUsuń