środa, 6 lipca 2016

PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA

Uwielbiam tworzyć takie smakowite dania pełne kolorowych, sezonowych warzyw. Przedstawiam bezglutenową wersję pizzy! Teraz już chyba nikt nie powie, że kalafior to warzywo nudne i bez wyrazu... Pomysł na taką pizzę podpatrzyłam w Internecie już dawno. Wreszcie nadszedł czas, by stworzyć własną wersję i opublikować ją na blogu. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje!

Składniki na "ciasto":


  • 1/2 kalafiora
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2-3 jajka
  • świeże oregano
  • sól, pieprz

Pozostałe:

  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 żółtej cukinii
  • 2 pomidory
  • 1 papryczka chilli lub 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
  • ząbek czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • sól
  • mozzarella

Do podania:

  • rukola
  • parmezan

Surowy kalafior zblendować bardzo drobno. Dodać do niego mąkę z ciecierzycy, przyprawy i jajka. Wymieszać. Wyłożyć masę na papier do wypieków ułożony na blaszce do pieczenia lub w foremce do tarty, by "ciasto" zyskało kształt pizzy. Piec w 200 st. C przez 30 minut.


Pomidory zblendować i przelać do rondelka, gotować do momentu, aż większość płynu odparuje i powstanie gęsty, pomidorowy sos. Na koniec doprawić ostrą papryką, solą, drobno posiekanym rozmarynem i rozgniecionym ząbkiem czosnku.

Podpieczony spód posmarować cienką warstwą sosu pomidorowego, posypać pokrojonymi w kostkę cebulą i papryką oraz ułożyć plasterki cukinii. Podpiekać przez kolejne 20 minut. Następnie ułożyć poszarpaną mozzarellę i ponownie zapiekać przez 10-15 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika oprószyć pizzę startym parmezanem i udekorować listkami rukoli.

Wskazówki:


  • czas pieczenia można skrócić, ale im dłużej pieczemy, tym spód będzie bardziej chrupki. Kalafior ma w sobie dużo wilgoci, dlatego trwa to tak długo. 

9 komentarzy:

  1. Oryginalny pomysł z tym kalafiorem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu ją zrobić, bo kusi już strasznie długo ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Kalafior nadaje ciastu super smaku, bardzo lubię go w wypiekach.
    takie pizze można jeść co dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie i zdrowo! Mniami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. a czym można zastąpić mąkę z ciecierzycy? może być na przykład mąka migdałowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z migdałową, ale ja bym spróbowała z bardziej "klejącą" np. kukurydziana, ryżowa, owsiana.

      Usuń
    2. Na jakim programie w piekarniku piec pizzę początkowo?

      Usuń
    3. Ja zawsze piekę góra+dół.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...