środa, 24 sierpnia 2016

KOKOSOWO-SEZAMOWA TOFUCZNICA Z KURKAMI

Wygląda jak jajecznica, ale do jej zrobienia nie użyłam żadnego jajka. Tofucznica to po prostu rozdrobnione i usmażone tofu z dodatkami. Jeśli podsmażymy cebulkę i grzyby, a tofu zabarwimy kurkumą, to potrawa ta będzie wyglądała zupełnie jak jajecznica. Za to smakować będzie dużo lepiej!

Składniki:


  • 1 kostka tofu
  • 1 szalotka
  • 100 g kurek
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia
  • 2 łyżki sezamu
Rozgrzej odrobinę oleju na patelni i podsmaż na nim posiekaną szalotkę. Wrzuć kurki i podsmażaj 5 minut. 
Tofu rozdrobnić palcami lub widelcem. Dopraw sosem sojowym i ewentualnie solą, oprósz kurkumą. Dodaj tofu na patelnię i podsmażaj przez 2 minuty. Następnie dodaj mleko kokosowe i duś całość do momentu aż większość płynu wyparuje, a tofucznica zyska kremową konsystencję. 
W między czasie upraż sezam na suchej patelni. Posyp tofucznicę złocistym sezamem i podawaj. 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...