wtorek, 27 września 2016

ZAPIEKANKA ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW, SZPINAKU I BURAKÓW

Pyszna i prosta zapiekanka z kilku składników. Jest bardzo sycąca, więc idealna na początek jesieni. Jej przygotowanie wymaga trochę czasu i cierpliwości, bo wszystko musi się dobrze ugotować, ale przy dobrej organizacji pracy półtorej godziny powinno wystarczyć. Jeśli masz już ugotowaną kaszę z poprzedniego dnia, będzie jeszcze krócej.


Składniki:


  • 1 batat (słodki ziemniak)
  • 1 burak wielkości batata lub 2 mniejsze
  • 1/2 opakowania szpinaku baby 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki mleka migdałowego
  • po szczypcie gałki muszkatołowej i ostrej papryki
  • szczypta czarnej soli (kala namak) - opcjonalnie
  • sok z 1/2 cytryny
  • pęczek bazylii
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • garść migdałów lub innych orzechów/nasion
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz


  1. Pęczak gotuj w 1 1/2 szklanki wody przez około 40-50 minut. Batata gotuj 20 minut, buraka 30. 
  2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej czosnek, dodaj szpinak i smaż 2 minuty. Przełóż szpinak do miseczki. Na tej samej patelni możesz zrobić beszamel. Rozpuść 1 łyżkę oleju kokosowego, dodaj mąkę i podgrzewaj jeszcze minutę. Dodawaj stopniowo chłodne mleko, ciągle mieszając. Jeśli beszamel będzie za gęsty, dodaj więcej mleka. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną chili oraz sokiem z cytryny. 
  3. Ugotowany pęczak wymieszaj z beszamelem. Ugotowane warzywa pokrój na grube plastry. 
  4. W foremce posmarowanej oliwą lub olejem kokosowym ułóż kolejne warstwy zapiekanki: plasterki buraka i batata, kaszę, szpinak, plasterki batata i buraka, kaszę i na wierzchu plasterki batata oraz szpinak. Wierzch zapiekanki można posmarować cienką warstwą oleju. 
  5. Zapiecz w temperaturze 200 st. C przez 40 minut. Przez pierwsze 30 minut pod przykryciem. Na koniec odkryj wierzch, by bataty ładnie się przypiekły. 
  6. Podawaj z bazyliowym pesto - wystarczy zmiksować bazylię, czosnek, migdały, oliwę, sól. 

Wskazówki:


  • zamiast batatów możesz użyć dyni, np. hokkaido - zapiekanka będzie jeszcze pyszniejsza
  • dodatek czarnej soli do beszamelu doda zapiekance "jajecznego" smaku. Nie jest ona obowiązkowa
  • pesto możesz też zrobić z innych ziół. Do tej potrawy pasuje np. pesto pietruszkowe (używasz tych samych przypraw, tylko zamiast bazylii pietruszkę)

3 komentarze:

  1. Świetnie się prezentuje, szczególnie w przekroju ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję :) I dobrze się kroi. Myślę że dzięki dodatkowi beszamelu. Tutaj akurat kroiłam świeżo upieczoną, ale na drugi dzień, gdy podgrzewałam na obiad, była zwarta po przekrojeniu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...