poniedziałek, 9 stycznia 2017

LEKKIE PONIEDZIAŁKI: WANILIOWA OWSIANKA Z MANGO I JABŁKOWYM KARMELEM

Dzisiejsze poniedziałkowe śniadanie jest warte grzechu! Zimna waniliowa owsianka z gorącymi dodatkami. Całość pięknie pachnie i smakuje egzotycznie. W całym domu roznosi się intensywnie jabłkowy zapach karmelu i słodycz pieczonego mango. Takie poniedziałki to ja lubię!

Składniki na 1-2 porcje:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskie)
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1 laska wanilii
  • 300 ml soku jabłkowego
  • 1 mango
  • nasiona chia do posypania

Dzień wcześniej wieczorem płatki owsiane zalej mlekiem i dodaj ziarenka z połowy lub całej laski wanilii. Odstaw do lodówki na całą noc.
Rano obierz mango, pokrój na kawałki i upiecz na patelni grillowej z obu stron. Na zwykłej patelni lub w rondelku o grubym dnie podgrzewaj sok jabłkowy, najlepiej na dużym ogniu, aż do porządnego zagęszczenia. Możesz zakończyć zagęszczanie na gęstym syropie lub podgrzać jeszcze trochę aż powstanie naprawdę gęsty, ciągnący się karmel. Zagęszczanie soku trwa mniej więcej 15-20 minut. Trzeba go cały czas pilnować, by się nie przypalił.
Wyjmij owsiankę z lodówki, ułóż na niej gorące mango, posyp nasionkami chia i polej ciepłym karmelem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. My gotujemy owsiankę na filtrowanej wodzie i po odpowiednim doprawieniu również jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...