niedziela, 9 kwietnia 2017

WEGAŃSKI PASZTET Z GALARETKĄ I SOSEM BORÓWKOWYM

Elegancki pasztet bez pieczenia, idealny na wielkanocny stół. Pasztet miał przypominać tradycyjny, mięsny pasztet wątróbkowy, na wierzchu którego tworzy się warstwa tłuszczyku. Na wierzchu mojego pasztu jest delikatna, bulionowa galaretka, a w środku same warzywa i grzyby. Do tego kwaskowaty, owocowy sos. Mam nadzieję, że Wam posmakuje. 

Składniki (na 2-3 słoiki po 0,3 l):


  • 1 marchewka
  • por (z przewagą części zielonej)
  • 1 pietruszka
  • 50-60 g kawałek selera
  • 3 suszone grzyby shitake
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka oliwy do wywaru
  • 8-10 średnich pieczarek
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1/2 kostki tofu (ok. 90-100 g)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól lub sos sojowy
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki agaru

Sos:


  • 1/2 szklanki mrożonych borówek czerwonych lub żurawiny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • szczypta soli

Marchew, por, pietruszkę, seler, grzyby shitake z liściem laurowym i zielem angielskim gotuj w lekko osolonej wodzie przez około 35 minut. W trakcie gotowania dodaj łyżeczkę oliwy.
Z wywaru wyłów grzyby shitake, pokrój je w kawałki i podsmaż wraz z posiekanymi pieczarkami. Do smażących się grzybów dorzuć kawałek posiekanego pora lub pół pokrojonej w kostkę cebuli, czosnek przeciśnięty przez praskę i starty korzeń imbiru. Na koniec dodaj 1 łyżeczkę tymianku. Smażenie grzybów powinno trwać około 10-15 minut. 
Ugotowane warzywa, podsmażone grzyby i tofu zblenduj na pastę. Dopraw solą lub sosem sojowym i sporą ilością pieprzu. 
Odcedź 3/4 szklanki bulionu po ugotowanych warzywach. Powinien być jak najbardziej klarowny. Zagotuj go, dodaj agar i gotuj jeszcze przez 3-5 minut. Odstaw z ognia i przelej na wierzch pasztetu, by stworzył około 0,5-centymetrową warstwę. Odstaw do ostygnięcia. 
Składniki na sos wrzuć do rondelka. Podgrzewaj aż owoce zaczną się rozpadać a sos zgęstnieje. Sos możesz dodatkowo zblendować lub przetrzeć przez sito, by był gładszy. 

Wskazówki:

  • Co zrobić gdy pasztet po zblendowaniu będzie zbyt rzadki? Nie powinno się tak zdarzyć, ale gdyby jednak coś takiego się stało, pokrusz do pasztetu kromkę razowego pieczywa i ponownie zblenduj.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...