O mnie

Pomysł na założenie bloga Vege Kika narodził się kilka lat temu. Od kiedy pamiętam lubiłam gotować. W zasadzie każdego dnia gotuję coś innego. Moją ulubioną lekturą od dziecka były przepisy kulinarne, które czytałam z zapartym tchem, nawet jeśli nigdy nie miałam ich wypróbować. Wtedy i teraz godzinami mogłabym rozmawiać o jedzeniu i gotowaniu. To wszystko oraz mała sugestia siostry (żebym w końcu zaczęła uwieczniać moje przepisy) przyczyniło się do powstania bloga Vege Kika.
Jest to w 100% blog wegetariański, ale pojawiają się na nim też przepisy wegańskie. Próbuję też swoich sił w wypiekach bez glutenu. Lubię poznawać nowe smaki i techniki gotowania, dlatego inspirują mnie kuchnie z różnych stron świata. Na blogu można znaleźć na przykład marokański tażin czy chińskie pierożki na parze. Oczywiście nie zapominam też o polskich smakach. Największą przyjemność sprawia mi poszukiwanie składników wśród polnych i leśnych ziół oraz wymyślanie potraw z oryginalnych warzyw, które uprawia moja mama.
Z zawodu jestem polonistką-copywriterką, ale zainteresowanie zdrowym odżywianiem sprawiło, że zapragnęłam coś w swoim życiu zmienić. W listopadzie 2018 nareszcie zdobyłam wykształcenie dietetyczne - z tytułem inżyniera ukończyłam kierunek Żywienie Człowieka i Ocena Żywności na SGGW.

Moja filozofia gotowania to przyrządzanie potraw z produktów zdrowych, jak najmniej przetworzonych i bez chemii! 

Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami.
Monika Prucnel


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...