niedziela, 2 maja 2010

Na początek... coś słodkiego

Tarta bananowa

Tarta, którą można podawać na ciepło z waniliowymi lodami i polewać sosem czekoladowym. Bardzo słodkie ciasto i niebiańsko pyszne!


Składniki:


kruche ciasto,
5 bananów pokrojonych wzdłuż w plastry,
2 łyżki masła,
łyżka cukru (najlepiej brązowego),
2 łyżki miodu,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki ciemnego rumu,
łyżeczka cynamonu,
tabliczka czekolady,
kilka łyżek mleka,
lody waniliowe.

Najpierw należy ugnieść kruche ciasto (przepis prosty - pół kostki margaryny + szklanka mąki, szczypta soli i łyżka wody, nie ma potrzeby dodawanie cukru, bo samo nadzienie będzie wystarczająco słodkie). Ciasto umieścić na około godzinę w lodówce, potem rozwałkować i rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do tarty. podpiec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180"C przez 15-20 minut. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać do tego cukier, miód, sok z cytryny, rum, cynamon. Wszystko razem rozmieszać i rozpuścić, aż powstanie konsystencja karmelu. potem dodać banany i obtoczyć je w sosie, chwilę jeszcze potrzymać na ogniu (około 10 minut), ale nie za długo, żeby banany się nie rozpadły. sporządzić sos czekoladowy: rozpuszczać czekoladę w kąpieli wodnej, dodając odrobinę mleka, według uznania, aż konsystencja sosu będzie zadowalająca (można też dodać odrobinę sosu, w którym obtoczone zostały banany). Rozłożyć banany na podpieczoną tartę, polać po wierzchu sosem czekoladowym (można go trochę zostawić, żeby później polać nim lody przy podawaniu).Tak przygotowane ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika (200'C na 10 minut).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...