Przejdź do głównej zawartości

Bananowa tarta z sosem czekoladowo-rumowym– bez dodatku cukru

Są takie desery, które sprawiają, że trudno poprzestać na jednym kawałku – i ta tarta zdecydowanie do nich należy. Kruche, delikatne ciasto, karmelizowane banany z nutą rumu i cynamonu, a do tego czekoladowy sos, który łączy wszystko w wyjątkowo rozpustną całość. Choć nie dodałam tu żadnego dodatkowego cukru, ciasto zachwyca słodyczą i aromatem. Podawane na ciepło z lodami smakuje jak najlepszy comfort food – sprawdzi się zarówno na leniwe popołudnie, jak i jako deser dla gości.

Składniki (na ok. 6 porcji):

Spód:

  • 150 g masła lub oleju kokosowego

  • 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej

  • szczypta soli

  • 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:

  • 5 dojrzałych bananów pokrojonych na plasterki

  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego

  • 2 łyżki miodu, syropu daktylowego lub melasy

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki ciemnego rumu

  • 1 łyżeczka cynamonu

Sos czekoladowy:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)

  • kilka łyżek mleka roślinnego lub krowiego (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

  • opcjonalnie: 1–2 łyżki rumu

Do podania:


Przygotowanie:

  1. Zacznij od kruchego ciasta. Połącz w misce masło (lub olej kokosowy), mąkę, sól i wodę. Zagnieć szybko ciasto i uformuj kulę. Owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

  2. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i przełóż do natłuszczonej formy do tarty. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiecz przez 20 minut – powinno lekko się zarumienić.

  3. W międzyczasie przygotuj banany. Na patelni rozpuść masło (lub olej kokosowy), dodaj miód/syrop/melasę, sok z cytryny, rum i cynamon. Gotuj chwilę, mieszając, aż składniki się połączą i utworzą gęstszy sos.

  4. Dodaj banany i delikatnie obtocz je w sosie. Smaż przez około 5 minut, uważając, aby się nie rozpadły.

  5. Przygotuj sos czekoladowy. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodając stopniowo mleko – do uzyskania odpowiednio płynnej, aksamitnej konsystencji. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać łyżkę lub dwie rumu.

  6. Na podpieczonym spodzie ułóż karmelizowane banany.

  7. Wstaw tartę ponownie do piekarnika – tym razem na 10 minut w 200°C.

  8. Podawaj z lodami i sosem czekoladowym.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.