niedziela, 2 maja 2010

TARTA BANANOWA

Na początek mam dla Was coś słodkiego. Tartę, którą można podawać na ciepło z lodami bananowymi i polewać sosem czekoladowym. Bardzo słodkie ciasto (choć nie dosypuje się do niego cukru) i niebiańsko pyszne!

Składniki na 6 porcji:

150 g masła lub oleju kokosowego
szklanka mąki
szczypta soli
łyżka wody

5 bananów pokrojonych wzdłuż w plastry,
2 łyżki masła lub oleju kokosowego
2 łyżki miodu lub syropu daktylowego lub melasy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki ciemnego rumu
łyżeczka cynamonu

tabliczka gorzkiej czekolady
kilka łyżek mleka
ulubione lody, np. z tego przepisu

Przygotowanie:

  1. Najpierw należy ugnieść kruche ciasto. Pół kostki masła lub 150 g oleju kokosowego, szklanka mąki, szczypta soli i łyżka wody - wrzucić do miski i zagnieść ciasto. Nie ma potrzeby dodawanie cukru, bo samo nadzienie będzie wystarczająco słodkie. Ciasto umieścić na około godzinę w lodówce.
  2. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto i rozłożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze do tarty. podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut. 
  3. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać do tego melasę, sok z cytryny, rum, cynamon. Wszystko razem rozmieszać i rozpuścić, aż powstanie konsystencja karmelu.
  4. Dodać banany i obtoczyć je w sosie, chwilę jeszcze potrzymać na ogniu (około 5 minut), ale nie za długo, żeby banany się nie rozpadły. 
  5. Sporządzić sos czekoladowy: rozpuszczać czekoladę w kąpieli wodnej, dodając odrobinę mleka, według uznania, aż konsystencja sosu będzie zadowalająca (można też dodać odrobinę sosu z patelni, w którym obtoczone zostały banany). 
  6. Rozłożyć banany na podpieczoną tartę, polać po wierzchu sosem czekoladowym (można go trochę zostawić, żeby później polać nim lody przy podawaniu).Tak przygotowane ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika (200 stopni C na 10 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...