Składniki (na ok. 6 porcji):
Spód:
-
150 g masła lub oleju kokosowego
-
1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
-
szczypta soli
-
1 łyżka zimnej wody
Nadzienie:
-
5 dojrzałych bananów pokrojonych na plasterki
-
2 łyżki masła lub oleju kokosowego
-
2 łyżki miodu, syropu daktylowego lub melasy
-
2 łyżki soku z cytryny
-
2 łyżki ciemnego rumu
-
1 łyżeczka cynamonu
Sos czekoladowy:
-
1 tabliczka gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
-
kilka łyżek mleka roślinnego lub krowiego (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
-
opcjonalnie: 1–2 łyżki rumu
Do podania:
-
lody – najlepiej bananowe lub waniliowe (np. domowe lody z mrożonych bananów)
Przygotowanie:
-
Zacznij od kruchego ciasta. Połącz w misce masło (lub olej kokosowy), mąkę, sól i wodę. Zagnieć szybko ciasto i uformuj kulę. Owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
-
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i przełóż do natłuszczonej formy do tarty. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiecz przez 20 minut – powinno lekko się zarumienić.
-
W międzyczasie przygotuj banany. Na patelni rozpuść masło (lub olej kokosowy), dodaj miód/syrop/melasę, sok z cytryny, rum i cynamon. Gotuj chwilę, mieszając, aż składniki się połączą i utworzą gęstszy sos.
-
Dodaj banany i delikatnie obtocz je w sosie. Smaż przez około 5 minut, uważając, aby się nie rozpadły.
-
Przygotuj sos czekoladowy. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodając stopniowo mleko – do uzyskania odpowiednio płynnej, aksamitnej konsystencji. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać łyżkę lub dwie rumu.
-
Na podpieczonym spodzie ułóż karmelizowane banany.
-
Wstaw tartę ponownie do piekarnika – tym razem na 10 minut w 200°C.
Podawaj z lodami i sosem czekoladowym.
Zacznij od kruchego ciasta. Połącz w misce masło (lub olej kokosowy), mąkę, sól i wodę. Zagnieć szybko ciasto i uformuj kulę. Owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i przełóż do natłuszczonej formy do tarty. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiecz przez 20 minut – powinno lekko się zarumienić.
W międzyczasie przygotuj banany. Na patelni rozpuść masło (lub olej kokosowy), dodaj miód/syrop/melasę, sok z cytryny, rum i cynamon. Gotuj chwilę, mieszając, aż składniki się połączą i utworzą gęstszy sos.
Dodaj banany i delikatnie obtocz je w sosie. Smaż przez około 5 minut, uważając, aby się nie rozpadły.
Przygotuj sos czekoladowy. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodając stopniowo mleko – do uzyskania odpowiednio płynnej, aksamitnej konsystencji. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać łyżkę lub dwie rumu.
Na podpieczonym spodzie ułóż karmelizowane banany.
Wstaw tartę ponownie do piekarnika – tym razem na 10 minut w 200°C.
Podawaj z lodami i sosem czekoladowym.
Komentarze
Prześlij komentarz