Przejdź do głównej zawartości

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.


1. Bakłażan po "grecku"



2. Groch z kapustą


 3. Różowe pierogi z grzybami i ziemniakami



4. Krokiety z grzybami



5. Pasztet z marchewki i soczewicy



6. Konfitura z czerwonej cebuli



7. Paszteciki z pesto i orzechami włoskimi



8. Kaszotto z dynią i pieczarkami



9. Pasztet z selera i cebuli



10. Zupa grzybowa
(świeże grzyby można zastąpić mrożonymi albo suszonymi)





11.  "Schab" ze śliwką



12. Zupa fasolowo-owocowa



Komentarze

  1. no i tu mi wychodzi, że wegetariańska wigilia jest ciekawsza niż zwykła ;) a szczególnie bakłażany po grecku <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Chociaż w mojej rodzinie nie ma wegetarian, a tym bardziej wegan, obiecuję sobie, że zaskoczę tych mięsożerców którymś z tych przepisów :))

    OdpowiedzUsuń
  3. niesamowite cudeńka wyczarować można bez mięsa jak widać:) jestem bardzo pozytywnie zaskoczona :) Schab ze śliwką - wygląda identycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż 12 przepisów, bardzo przydadzą się podczas świąt :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.