Przejdź do głównej zawartości

O mnie

Pomysł na założenie bloga Vege Kika narodził się kilka lat temu. Od kiedy pamiętam lubiłam gotować. W zasadzie każdego dnia gotuję coś innego. Moją ulubioną lekturą od dziecka były przepisy kulinarne, które czytałam z zapartym tchem, nawet jeśli nigdy nie miałam ich wypróbować. Wtedy i teraz godzinami mogłabym rozmawiać o jedzeniu i gotowaniu. To wszystko oraz mała sugestia siostry (żebym w końcu zaczęła uwieczniać moje przepisy) przyczyniło się do powstania bloga Vege Kika.
Jest to w 100% blog wegetariański, ale pojawiają się na nim też przepisy wegańskie. Próbuję też swoich sił w wypiekach bez glutenu. Lubię poznawać nowe smaki i techniki gotowania, dlatego inspirują mnie kuchnie z różnych stron świata. Na blogu można znaleźć na przykład marokański tażin czy chińskie pierożki na parze. Oczywiście nie zapominam też o polskich smakach. Największą przyjemność sprawia mi poszukiwanie składników wśród polnych i leśnych ziół oraz wymyślanie potraw z oryginalnych warzyw, które uprawia moja mama.
Z zawodu jestem polonistką-copywriterką, ale zainteresowanie zdrowym odżywianiem sprawiło, że zapragnęłam coś w swoim życiu zmienić. W listopadzie 2018 nareszcie zdobyłam wykształcenie dietetyczne - z tytułem inżyniera ukończyłam kierunek Żywienie Człowieka i Ocena Żywności na SGGW.

Moja filozofia gotowania to przyrządzanie potraw z produktów zdrowych, jak najmniej przetworzonych i bez chemii! 

Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami.
Monika Prucnel


Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.