Muffiny z serem gorgonzola i z gruszką
To moje pierwsze muffiny w wersji wytrawnej. Eksperyment udany - w przyszłości będą następne. Moja rada - wybierać gruszki "cierpkie", a nie takie bardzo słodkie (chociaż zdaję sobie sprawę, że o takie w naszych sklepach trudno).
Składniki:
2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka mieszanki "zioła prowansalskie",
1 szklanka mleka,
2 jajka,
1/2 kostki margaryny (rozpuszczona w rondelku i ostudzona),
niewielki kawałek sera gorgonzola (pokrojonego w kostkę),
1 gruszka średniej wielkości (lub odpowiednia ilość małych gruszek - małe są zwykle cierpkie).
W jednej misce mieszamy ze sobą mokre składniki - mleko, jajka, margarynę. W drugiej misce, składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz zioła. Do mąki wrzucamy ser i gruszki pokrojone w kostkę, wlewamy mokre składniki. Wszystko mieszamy niezbyt dokładnie i napełniamy masą foremki. Muffiny pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Najlepiej smakują na ciepło. Dobre są też polane sosem czosnkowym.
Gruszka i gorgonzola w małej, przekąskowej formie muffinów - genialne!
OdpowiedzUsuń