Przejdź do głównej zawartości

Muffiny nie na słodko

Muffiny z serem gorgonzola i z gruszką


To moje pierwsze muffiny w wersji wytrawnej. Eksperyment udany - w przyszłości będą następne. Moja rada - wybierać gruszki "cierpkie", a nie takie bardzo słodkie (chociaż zdaję sobie sprawę, że o takie w naszych sklepach trudno).


Składniki:


2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka mieszanki "zioła prowansalskie",
1 szklanka mleka,
2 jajka,
1/2 kostki margaryny (rozpuszczona w rondelku i ostudzona),
niewielki kawałek sera gorgonzola (pokrojonego w kostkę),
1 gruszka średniej wielkości (lub odpowiednia ilość małych gruszek - małe są zwykle cierpkie).


W jednej misce mieszamy ze sobą mokre składniki - mleko, jajka, margarynę. W drugiej misce, składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz zioła. Do mąki wrzucamy ser i gruszki pokrojone w kostkę, wlewamy mokre składniki. Wszystko mieszamy niezbyt dokładnie i napełniamy masą foremki. Muffiny pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Najlepiej smakują na ciepło. Dobre są też polane sosem czosnkowym.

Komentarze

  1. Gruszka i gorgonzola w małej, przekąskowej formie muffinów - genialne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.