Sałatka ze szpinaku, fety i nektarynek
Przepis mojej koleżanki z pracy (dzięki Kasiu!!) okazał się strzałem w dziesiątkę! Połączenie zielonego szpinaku, słodkiej nektarynki, ostrej cebulki i sera feta sprawia, że potrawa ta jest prawdziwą bombą witaminową. Oprócz walorów zdrowotnych, istotną zaletą tej sałatki jest jej doskonały smak! Zrób całą michę takiej sałatki i zaproś gości. Gwarantuję, że będą wcinać, aż im się uszy będą trzęsły. Jeżeli chcesz otrzymać delikatniejszy smak możesz zupełnie zrezygnować z dodatku cebuli.
Składniki:
250 g świeżych liści szpinaku,
2 jędrne nektarynki,
1/2 białej cebuli cukrowej,
200 g sera feta,
sok z 1/2 cytryny,
2 łyżki oliwy z oliwek,
odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
Liście szpinaku porwij na mniejsze kawałki. Nektarynki pokrój w dość dużą kostkę. Cebulkę w cienkie półplasterki. Fetę pokrusz albo pokrój w kostkę. Do tego przygotuj sos będący połączeniem jedynie soku z cytryny i oliwy z oliwek (bez soli!). Sałatkę można doprawić odrobiną pieprzu.
Lubię takie słodko-ostre połączenia, z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń