Przejdź do głównej zawartości

Witaminki, nektarynki...

Sałatka ze szpinaku, fety i nektarynek


Przepis mojej koleżanki z pracy (dzięki Kasiu!!) okazał się strzałem w dziesiątkę! Połączenie zielonego szpinaku, słodkiej nektarynki, ostrej cebulki i sera feta sprawia, że potrawa ta jest prawdziwą bombą witaminową. Oprócz walorów zdrowotnych, istotną zaletą tej sałatki jest jej doskonały smak! Zrób całą michę takiej sałatki i zaproś gości. Gwarantuję, że będą wcinać, aż im się uszy będą trzęsły. Jeżeli chcesz otrzymać delikatniejszy smak możesz zupełnie zrezygnować z dodatku cebuli.


Składniki:


250 g świeżych liści szpinaku,
2 jędrne nektarynki,
1/2 białej cebuli cukrowej,
200 g sera feta,
sok z 1/2 cytryny,
2 łyżki oliwy z oliwek,
odrobina świeżo zmielonego pieprzu.

Liście szpinaku porwij na mniejsze kawałki. Nektarynki pokrój w dość dużą kostkę. Cebulkę w cienkie półplasterki. Fetę pokrusz albo pokrój w kostkę. Do tego przygotuj sos będący połączeniem jedynie soku z cytryny i oliwy z oliwek (bez soli!). Sałatkę można doprawić odrobiną pieprzu.


Komentarze

  1. Lubię takie słodko-ostre połączenia, z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.