niedziela, 22 lipca 2012

Witaminki, nektarynki...

Sałatka ze szpinaku, fety i nektarynek


Przepis mojej koleżanki z pracy (dzięki Kasiu!!) okazał się strzałem w dziesiątkę! Połączenie zielonego szpinaku, słodkiej nektarynki, ostrej cebulki i sera feta sprawia, że potrawa ta jest prawdziwą bombą witaminową. Oprócz walorów zdrowotnych, istotną zaletą tej sałatki jest jej doskonały smak! Zrób całą michę takiej sałatki i zaproś gości. Gwarantuję, że będą wcinać, aż im się uszy będą trzęsły. Jeżeli chcesz otrzymać delikatniejszy smak możesz zupełnie zrezygnować z dodatku cebuli.


Składniki:


250 g świeżych liści szpinaku,
2 jędrne nektarynki,
1/2 białej cebuli cukrowej,
200 g sera feta,
sok z 1/2 cytryny,
2 łyżki oliwy z oliwek,
odrobina świeżo zmielonego pieprzu.

Liście szpinaku porwij na mniejsze kawałki. Nektarynki pokrój w dość dużą kostkę. Cebulkę w cienkie półplasterki. Fetę pokrusz albo pokrój w kostkę. Do tego przygotuj sos będący połączeniem jedynie soku z cytryny i oliwy z oliwek (bez soli!). Sałatkę można doprawić odrobiną pieprzu.


1 komentarz:

  1. Lubię takie słodko-ostre połączenia, z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...