Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru, ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych ilości miodu, syropu klonowego lub syropu z daktyli, żeby coś dosmaczyć, np. placki, naleśniki czy ciasto bananowe. Próbowałam też przekonać się do stewii, ale trudno mi wymierzyć odpowiednie proporcje, by nie doprowadzić wypieków do katastrofy. Stewia u mnie w kuchni sprawdza się jedynie do lemoniady - dodaję dosłownie szczyptę, żeby zrównoważyć kwaśny smak cytryny i dziwny posmak stewii nie jest bardzo wyczuwalny.

Składniki na 12 muffinów:
- 250 g mąki owsianej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 jajka,
- 1 szklanka jogurtu, kefiru lub maślanki,
- ½ szklanki oleju rzepakowego,
- ½ szklanki ksylitolu lub erytrolu,
- porzeczki, borówki amerykańskie, jagody lub inne sezonowe owoce (ok. 200 g).
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza.
- W misce wymieszaj (np. za pomocą rózgi) ksylitol, jaja, jogurt i olej.
- Dodaj mąkę owsianą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj niezbyt dokładnie i dodaj owoce. Zamieszaj lekko, uważając żeby nie zmiażdżyć owoców.
- Ciasto przełóż do foremek.
- Piecz przez 25-30 minut aż wierzch muffinek będzie rumiany.
Porady:
- Po przełożeniu ciasta do foremek, w każdą wcisnęłam jeszcze po 3 wielkie borówki amerykańskie, żeby fajniej wyglądały.
- Muffiny można podawać posmarowane jogurtem, posypane borówkami czy polane syropem daktylowym. Ciasto jest dość słodkie, więc będą super smakować też bez żadnych dodatków.
Wartość odżywcza 1 babeczce
| ||||
Energia (kcal)
|
Białko (g)
|
Tłuszcze (g)
|
Węglowodany (g)
|
Błonnik (g)
|
205
|
4.54
|
11.5
|
26.12
|
2
|
Zobacz też: przepis na owsiane maliny z nadzieniem malinowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz