Przepis pochodzi z nowo zakupionej przeze mnie książki "Veggie burgers every wich way" Lukasa Volgera. Oczywiście do przepisu wprowadziłam swoje niewielkie zmiany, np. pieczenie w piekarniku.
Burakoburgery:
- 3 średniej wielkości buraki czerwone
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka octu z czerwonego wina (u mnie: ocet balsamiczny)
- 1 1/2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli
- 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 jajka i łyżka bułki tartej (opcjonalnie, w przepisie ich nie było, ale ja użyłam)
Marynowana czerwona cebula:
- 2/3 szklanki octu (u mnie: ryżowy)
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 szklanka wody
Do podania:
- bułki grahamki
- surówka z marchewki, oliwy z oliwek i czarnuszki
- marynowana czerwona cebula
- ketchup i musztarda
Obrane surowe buraki rozdrobniłam w blenderze. Na dużej patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i podsmażyłam posiekaną drobno czerwoną cebulkę. Dodałam buraki i sól i dusiłam to ze sobą przez około 12 minut, aż buraki zrobiły się dość miękkie. Dodałam ocet, zamieszałam i odstawiłam do ostygnięcia.
Ugotowaną fasolę rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków, dodałam do niej ugotowany brązowy ryż, posiekaną pietruszkę oraz buraki. Doprawiłam pieprzem i solą oraz odrobiną suszonego majeranku.
Z tej porcji powinno uformować się 6 burgerów. Ja zrobiłam 12, nieco mniejszych. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piekłam po około 15-20 min na każdej stronie. Podczas pieczenia można je posmarować oliwą z oliwek, aby były wilgotniejsze. Temperatura pieczenia to 200 st. C.
Burgery podałam w opieczonych na suchej patelni grahamkach. Na spodniej części bułki ułożyłam surówkę ze startej na tarce o dużych oczkach marchewki oraz czarnuszki. Na surówce ułożyłam burgera, a na nim krążki marynowanej cebulki. Przepis na cebulkę jest prosty i można ją jeść niemalże od razu od przygotowania. Chociaż lepiej odczekać godzinkę.
Do garnka wlej wodę. Wymieszaj ją z octem, solą i cukrem. Kiedy wszystko się rozpuści dodaj czerwoną cebulkę pokrojoną w krążki. Gotuj jeszcze przez chwilę - około 5-10 minut. Cebula nie powinna być za miękka. Powinna być jędrna.
mniam *.*
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:) pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń