niedziela, 28 lipca 2013

BURAKOBURGERY Z BRĄZOWYM RYŻEM I MARYNOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ

Przepis pochodzi z nowo zakupionej przeze mnie książki "Veggie burgers every wich way" Lukasa Volgera. Oczywiście do przepisu wprowadziłam swoje niewielkie zmiany, np. pieczenie w piekarniku. 

Burakoburgery:


  • 3 średniej wielkości buraki czerwone
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina (u mnie: ocet balsamiczny)
  • 1 1/2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli
  • 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 jajka i łyżka bułki tartej (opcjonalnie, w przepisie ich nie było, ale ja użyłam)

Marynowana czerwona cebula:


  • 2/3 szklanki octu (u mnie: ryżowy)
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 szklanka wody

Do podania:


  • bułki grahamki
  • surówka z marchewki, oliwy z oliwek i czarnuszki
  • marynowana czerwona cebula
  • ketchup i musztarda

Obrane surowe buraki rozdrobniłam w blenderze. Na dużej patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i podsmażyłam posiekaną drobno czerwoną cebulkę. Dodałam buraki i sól i dusiłam to ze sobą przez około 12 minut, aż buraki zrobiły się dość miękkie. Dodałam ocet, zamieszałam i odstawiłam do ostygnięcia.
Ugotowaną fasolę rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków, dodałam do niej ugotowany brązowy ryż, posiekaną pietruszkę oraz buraki. Doprawiłam pieprzem i solą oraz odrobiną suszonego majeranku. 
Z tej porcji powinno uformować się 6 burgerów. Ja zrobiłam 12, nieco mniejszych. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piekłam po około 15-20 min na każdej stronie. Podczas pieczenia można je posmarować oliwą z oliwek, aby były wilgotniejsze. Temperatura pieczenia to 200 st. C.


Burgery podałam w opieczonych na suchej patelni grahamkach. Na spodniej części bułki ułożyłam surówkę ze startej na tarce o dużych oczkach marchewki oraz czarnuszki. Na surówce ułożyłam burgera, a na nim krążki marynowanej cebulki. Przepis na cebulkę jest prosty i można ją jeść niemalże od razu od przygotowania. Chociaż lepiej odczekać godzinkę. 

Do garnka wlej wodę. Wymieszaj ją z octem, solą i cukrem. Kiedy wszystko się rozpuści dodaj czerwoną cebulkę pokrojoną w krążki. Gotuj jeszcze przez chwilę - około 5-10 minut. Cebula nie powinna być za miękka. Powinna być jędrna. 


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...