Przejdź do głównej zawartości

PIZZA RATATOUILLE Z OGNISKA

Tę pizzę upiekłam nad ogniskiem, ale równie dobrze można ją zrobić na grillu , patelni albo w piekarniku. Po upieczeniu wystarczy polać oliwą i zachwycać się jej rustykalnością, chrupkością i bogatym smakiem. Jeżeli tylko macie taką możliwość, zachęcam do gotowania na ognisku. To naprawdę świetny sposób na spędzenie dnia i wyczarowanie potraw o oryginalnym smaku.


Składniki:

na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
na farsz:
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta cebula
  • 1 czerwona cebula
na sos:
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • łyżeczka sosu sambal oelek
  • ząbek czosnku
  • ewentualnie sól
ponadto:
  • mozzarella
  • świeże lub suszone oregano
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto i odstawić je na co najmniej 1 godzinę (kiedy trochę urośnie można podzielić je na 4 kule i pozostawić do dalszego rośnięcia). Może poczekać dłużej, a w tym czasie rozpalamy ognisko, gotujemy sos, grillujemy warzywa. 
Warzywa należy pokroić na cienkie plasterki/kawałki i ułożyć na ruszcie. Cebulę pokroiłam na ćwiartki, paprykę w paski, bakłażana i cukinię w plastry. Grillować do miękkości. W tym samym czasie ugotować sos. Obrać pomidory, pokroić w kostkę, dodać rozgnieciony czosnek, sos sambal oelek, i ewentualnie szczyptę soli. Redukować do momentu aż sos stanie się gęsty. Pod koniec można doprawić świeżym lub suszonym oregano. 


Jak upiec pizzę na ognisku?


Jeżeli zamierzamy upiec pizzę nad ogniskiem, warto zaopatrzyć się w żeliwną płytę z kuchni węglowej albo użyć rusztu grillowego i kamienia do pizzy. Ja na ruszcie od kociołka ułożyłam dwie duże blachy do pieczenia - jedna na drugiej, ta spod spodu odwrócona do góry dnem. Na ostatniej położyłam papier do wypieków. Potrzebna będzie też folia aluminiowa albo duża przykrywka.
Z wyrośniętego ciasta formujemy płaski, okrągły placek. Najpierw należy podpiec go z jednej strony. Przez kilka minut. Kiedy lekko się zarumieni, przewracamy na drugą stronę. Podpieczoną część smarujemy sosem pomidorowym, układami grillowane warzywa i mozzarellę. Przykrywamy i pieczemy do momentu aż ser się roztopi, a ciasto od spodu zarumieni. 
Na podobnej zasadzie można upiec pizzę na grillu. Na ruszt wystarczy położyć kamień do pizzy albo folię aluminiową bądź tackę do grillowania. Można też wykorzystać mój patent z blachą do wypieków. Postępować podobnie, jak w przypadku pizzy z ogniska. 
Tę pizzę można też upiec na patelni! Podpiekamy z jednej strony, następnie odwracamy, układamy warzywa i ser, pieczemy aż wszystko będzie rumiane. 
Ostatni sposób to upieczenie tej pizzy w piekarniku. W tym wypadku nie trzeba podpiekać ciasta. Od razu wykładamy wszystko na surowe ciasto. Pieczemy około 20-30 min w temp. 200 st. C. 

Po upieczeniu polać oliwą, posypać parmezanem albo podać w inny ulubiony sposób.

Komentarze

  1. pizza jest pyszna. ratatouille jest pyszne. jedzenie z ogniska jest pyszne. nie ma możliwości, żeby to wszystko razem nie było pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto bez drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słuszna uwaga. Oczywiście, że z drożdżami. Już dopisałam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.