piątek, 22 lipca 2016

ORKISZANKA Z KAROBEM I OWOCAMI

Aby dobrze rozpocząć dzień, trzeba dobrze zjeść! Najlepiej superenergetyczne śniadanie złożone ze zbóż i owoców. Pierwszy raz zastosowałam w swojej kuchni karob i jestem nim zachwycona. W smaku praktycznie nie różni się od kakao. Jest bardzo zdrowym zamiennikiem czekolady, zawiera witaminę B2 i B6, a także potas wapń i żelazo. Kakao też jest zdrowe, ale warto od czasu do czasu zastąpić je karobem. 

Składniki:


  • 3/4 szklanki płatków orkiszowych
  • 2 łyżki karobu
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego
  • 4 daktyle świeże lub namoczone 
  • 1 brzoskwinia
  • 1 marakuja

Płatki orkiszowe zalać mlekiem i wstawić do lodówki na całą noc. W tym samym czasie można też namoczyć daktyle i też zostawić na noc. Jeżeli używamy świeżych daktyli, nie trzeba ich moczyć.
Rano do płatków dodajemy rozgniecione daktyle oraz karob. Wymieszać, by nadać orkiszance jednolitą konsystencję. Podawać z brzoskwinią pokrojoną w plasterki i marakują. 


Wskazówki:

  • daktyle spełniają tutaj rolę słodzącą, można je pominąć lub użyć namoczonych rodzynek, suszonych moreli lub rozgnieść jednego banana. Można też użyć ksylitolu lub innego zdrowego słodzika


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...