Aby dobrze rozpocząć dzień, trzeba dobrze zjeść! Najlepiej superenergetyczne śniadanie złożone ze zbóż i owoców. Pierwszy raz zastosowałam w swojej kuchni karob i jestem nim zachwycona. W smaku praktycznie nie różni się od kakao. Jest bardzo zdrowym zamiennikiem czekolady, zawiera witaminę B2 i B6, a także potas wapń i żelazo. Kakao też jest zdrowe, ale warto od czasu do czasu zastąpić je karobem.
Składniki:
- 3/4 szklanki płatków orkiszowych
- 2 łyżki karobu
- 3/4 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego
- 4 daktyle świeże lub namoczone
- 1 brzoskwinia
- 1 marakuja
Płatki orkiszowe zalać mlekiem i wstawić do lodówki na całą noc. W tym samym czasie można też namoczyć daktyle i też zostawić na noc. Jeżeli używamy świeżych daktyli, nie trzeba ich moczyć.
Rano do płatków dodajemy rozgniecione daktyle oraz karob. Wymieszać, by nadać orkiszance jednolitą konsystencję. Podawać z brzoskwinią pokrojoną w plasterki i marakują.
Wskazówki:
- daktyle spełniają tutaj rolę słodzącą, można je pominąć lub użyć namoczonych rodzynek, suszonych moreli lub rozgnieść jednego banana. Można też użyć ksylitolu lub innego zdrowego słodzika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz