Przejdź do głównej zawartości

ORKISZANKA Z KAROBEM I OWOCAMI

Aby dobrze rozpocząć dzień, trzeba dobrze zjeść! Najlepiej superenergetyczne śniadanie złożone ze zbóż i owoców. Pierwszy raz zastosowałam w swojej kuchni karob i jestem nim zachwycona. W smaku praktycznie nie różni się od kakao. Jest bardzo zdrowym zamiennikiem czekolady, zawiera witaminę B2 i B6, a także potas wapń i żelazo. Kakao też jest zdrowe, ale warto od czasu do czasu zastąpić je karobem. 

Składniki:


  • 3/4 szklanki płatków orkiszowych
  • 2 łyżki karobu
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego
  • 4 daktyle świeże lub namoczone 
  • 1 brzoskwinia
  • 1 marakuja

Płatki orkiszowe zalać mlekiem i wstawić do lodówki na całą noc. W tym samym czasie można też namoczyć daktyle i też zostawić na noc. Jeżeli używamy świeżych daktyli, nie trzeba ich moczyć.
Rano do płatków dodajemy rozgniecione daktyle oraz karob. Wymieszać, by nadać orkiszance jednolitą konsystencję. Podawać z brzoskwinią pokrojoną w plasterki i marakują. 


Wskazówki:

  • daktyle spełniają tutaj rolę słodzącą, można je pominąć lub użyć namoczonych rodzynek, suszonych moreli lub rozgnieść jednego banana. Można też użyć ksylitolu lub innego zdrowego słodzika


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.